Consilierul ministrului agriculturii, Ciprian Alic, a anuntat vineri ca unul din principalii derulatori de finantari europene de pe plaiurile mioritice va fi faramitat si descentralizat. Concret, premierul Calin Popescu Tariceanu va decide, cel mai probabil in cursul zilei de luni, tragerea pe linie moarta a Agentiei Nationale pentru Consultanta in Agricultura (ANCA).

Desi la o prima vedere masura pare a avea fundamente de management bine documentate, in spatele ei se poate ascunde o miscare politica, o mica razbunare personala. Astfel, premierul Tariceanu ii arata ce poate face un sef cu mana forte subordonatului sau indisciplinat (politic), Gheorghe Flutur.

Ministrul pacatuise recent prin a se ralia gruparii care nu a fost de acord cu debarcarea lui Theodor Stolojan din Partidul National Liberal. Dupa cum se stie, acestia vor readucerea "la bord" a ex-comandantului care a pus bazele crucisatorului Aliantei DA, in 2004, si care se bucura, in continuare, de o larga popularitate in randul electoratului.

De mentionat - anuntul asteptatului deces al ANCA a fost facut intr-un moment in care Tariceanu si Flutur se plimbau brat la brat prin Suceava.

Masura nu vine pe nepusa masa, discutii pe aceasta tema fiind purtate de multa vreme. Practic, se incearca in primul rand aducerea specialistilor si banilor europeni mai aproape de locul unde ar trebui cheltuiti, la nivelul comunitatilor locale. Modelul nu e nou, practica e probata in Franta si Austria si a dat rezultate.

E adevarat, Franta nu e tara despre care comunitatea europeana spune ca si-a facut un obicei din a deturna de la destinatia aprobata fondurile primite. Iar Romania nici nu viseaza sa poata avea vreodata capacitatea de absorbtie a fondurilor destinate agriculturii comparabila macar cu Ungaria sau Polonia.

Cine plange cel mai tare dupa aceasta schimbare? Angajatii ANCA, obligati practic sa mearga ei, acum, catre tarani, principalii beneficiari ai proiectelor si clientii potentiali pentru consultanta.

De ce? Pentru simplul fapt ca finantarea va veni acum doar in proportie de 50% de la bugetul central, 20% de la autoritatile locale, iar restul de 30% urmand sa fie acoperit din rezultatele muncii lor efective (din munca prestata catre client).

Descentralizarea institutiilor care functioneaza in subordinea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) va fi discutata in sedinta de cabinet de luni, potrivit consilierului Ciprian Alic.

Proiectul de lege prevede trecerea Agentiei Nationale de Consultanta Agricola (ANCA) in curtea viitoarelor camere agricole. Aceste entitati, gandite dupa tiparul celor care functioneaza in Franta si Austria, vor trebui sa gaseasca surse alternative de finantare, intrucat bugetul de stat va acoperi doar 50% din necesarul de functionare.

Consiliile locale urmeaza sa participe cu o parte din fonduri, provenite in special din impozitele pe teren, restul banilor urmand sa vina din serviciile prestate catre beneficiari, precum si din taxele colectate de la acestia.

Dar, cum principalii vizati de consultanta agricola sunt taranii, iar majoritatea acestora practica o agricultura de subzistenta, consultantii agricoli au toate motivele sa fie ingrijorati.

Cei din minister au facut proiectul, dar pe noi nu ne-a intrebat si nu ne-a anuntat nimeni nimic. Vor da legea nevrand sa stie care este nivelul real de dezvoltare al taranului roman. Ministerul este complet in afara realitatii de la sate", ne-a declarat unul dintre cei prezenti.

Mai mult, liderul sindicatului din cadrul Oficiului Judetean de Consultanta Agricola Mures, Nicolae Dragan, a punctat problema salarizarii incepand cu 2007, cerand oficialilor MAPDR sa prezinte o serie de garantii privind mentinerea cuantumului actual.

Directorul ANCA, Viorel Morarescu, a raspuns ca, prin aprobarea bugetului de stat pe 2007, sectorul agricol a primit mai multi bani si ca, in consecinta, nu vor fi probleme in ceea ce priveste salarizarea sau investitiile.

Totusi, nici reprezentantii ministerului de resort, nici conducerea ANCA nu au putut preciza daca nivelul salariilor angajatilor agentiei va fi sau nu redus ca urmare a implementarii noului proiect de lege.

Integral in Curentul