Controversat, dar solicitat. In proiectul-mamut lansat de fosta guvernare PSD drept cea mai mare dezvoltare rezidentiala din nordul Capitalei - ansamblul Henri Coanda din Baneasa - se ascute lupta pentru loturile ramase libere. Cererea este de zece ori mai mare fata de oferta Agentiei Nationale pentru Locuinte.

Costuri de executie mici, profit minim si preturi de vanzare hilare comparativ cu oferta similara a developerilor privati care opereaza in nordul Capitalei. Din vara lui 2003, cand a fost lansat, ansamblul Henri Coanda a pierdut trenul scumpirilor de pe piata rezidentiala din cauza unui sir de tergiversari si intarzieri iscate de problemele de ordin juridic si birocratic.

Acum, la distanta de trei ani, Henri Coanda se prezinta ca un cartier de calitate mediu plus, adresat unor clienti cu bugete mai modeste (circa 600 euro/familie/luna), iar vilele se vand la pret de 500 euro/mp, de doua-trei ori mai putin fata de cea mai ieftina oferta privata din zona Baneasa-Pipera.

Nu este de mirare, in aceste conditii, ca pe cele 50 de loturi ramase disponibile ca urmare a renuntarilor se bat peste 500 de solicitanti. Gheorghe Popescu, directorul general al ANL, spune ca fericitii posesori vor fi alesi de Agentie, in baza unui punctaj, criteriile acestuia fiind afisate pe site-ul ANL.

Preturile pe unitate locativa variaza intre 60.000 de euro (pentru o casa de 120 mp) si 170.000 de euro (340 mp). Vor fi 1.111 locuinte cu credit ipotecar, din care acum se construiesc 400, restul urmand sa fie incepute in 2007. „Desi exista o presiune din partea constructorilor, vom incerca sa tinem in frau preturile pe mp construit din acest cartier“, spune directorul ANL.

Henri Coanda se construieste pe un teren in suprafata de 99 de hectare, amplasat in partea de nord, in zona complexului Sere Pipera - Aeroportul Baneasa - Voluntari.

Aflat pe teritoriul administrativ a doua orase - Bucuresti si Voluntari (zona metropolitana comuna fiind doar pe hartie, insa o tema buna pentru exercitii de imaginatie) - terenul este impartit in doua, fapt care a complicat mersul normal al proiectului. Astfel, 45,9 ha apartin sectorului 1 si 53,3 ha - orasului Voluntari.

In sectorul 1 vor fi construite 522 de locuinte, iar in zona Voluntari - 589 de case. In afara de vile, in Henri Coanda se vor construi si apartamente de vanzare, in total fiind vorba de circa 50 de unitati locative.

Agentia are si alte proiecte

ANL pregateste, de asemenea, si lansarea pe piata a altor proiecte de ansambluri de vile sau apartamente. In cartierul Brancusi din Drumul Taberei, anul acesta a inceput un proiect nou, care prevedea construirea a 134 de case. In plus, in Brancusi urmeaza sa fie construite si restul de 400 de apartamente cu chirie pentru tineri.

In pregatire se mai afla un bloc cu 80 de apartamente in Maior Bacila (sectorul 2) si un amplasament cu 100 de apartamente in Godeni. In circa doua-trei saptamani va demara contractarea acestor locuinte.

Totusi, in perioada care urmeaza, ANL ar putea reconsidera preturile actuale. „Avem probleme in atragerea constructorilor, mai ales pentru programul de construire a locuintelor pentru tineri. In prezent, platim intre 340 si 370 euro/mp construit. Acest pret este prea mic pentru constructori, ofera profit minim, de aceea ei evita licitatiile ANL“, declara Gheorghe Popescu.

„In proiectele ANL manopera este mica, 4,5-5 lei pe ora. Este foarte putin. Ne gandim cu groaza ca, de la anul, s-ar putea ca oamenii care nu au plecat inca in strainatate sa o faca“, adauga directorul Agentiei.

De aceea, Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor a dat recent ca sarcina ANL reanalizarea si, unde e cazul, actualizarea plafoanelor de preturi si costuri practicate. „Daca nu o vom face, ne vom trezi ca avem multe proiecte pe hartie si nimeni nu vrea sa se angajeze sa le duca la bun sfarsit“, declara Gheorghe Popescu.

Ieftin doamna, cam ieftin

ANL face case la niste suprafete rezonabile, cu finisaje moderne si un pret de vanzare de 500 euro/mp (sic!). Locuintele construite prin ANL cu credit ipotecar sunt mai ieftine decat cele dezvoltate de developerii privati. Explicatia pretului mic este simpla.

„Nu suntem un agent economic axat pe profit, ci o agentie de stat, singurul asa-zis profit al nostru fiind comisionul de administrare a proiectului, de 3% din valoarea acestuia (banii de subzistenta ai ANL). Profiturile firmelor de constructii care lucreaza este mai mare, insa nu se compara cu ce se practica pe piata privata“, declara Gheorghe Popescu.

O alta explicatie tine de tipul locatiei alese. Exceptand cartierul Henri Coanda, un proiect mostenit, in cazul proiectelor din programul creditului ipotecar, Agentia nu se „asaza“ pe amplasamente aflate in camp, adica departe de utilitati si civilizatie. Echiparea edilitara si cu utilitati ridica mult costul unui proiect rezidential.

In plus, obligatoriu trebuie sa ai ca partener primaria, care sa aiba grija sa traseze alei si strazi si sa se ocupe de spatiile verzi.

Integral in Saptamana Financiara