Fostul primar al New York-ului, Rudolf Giuliani, se pregateste sa candideze la alegerile prezidentiale din 2008, din partea Republicanilor. Oficialii din partid au confirmat deja ca Giuliani a inceput formarea unei echipei de campanie, relateaza agentia Reuters.

Desi purtatorul de cuvant al fostului primar, Sunny Mindel, nu a vrut sa faca nici o declaratie pe aceasta tema, reprezentanti ai Partidului Republican au anuntat ca Giuliani si-a creat un asa-numit "comitet pregatitor", acesta fiind primul pas in orice campanie electorata.

Rudolf Giuliani este cunoscut ca un republican moderat, cu multe proiecte care tin mai degraba de apanajul liberalilor, lucru ce-l face atractiv in ochii electoratului american. El sustine, printre altele, controlul detinerii de arme, recunoasterea parteneriatelor civile intre persoane de acelasi sex, cercetari asupra celulelor stern si dreptul la avort.

„Primarul Americii“, cum este poreclit fostul edil al New Yorkului, a reusit sa atraga simpatia locuitorilor metropolei, datorita felului responsabil si eficient cu care a gestionat criza majora provocata de atentatele din 11 septembrie asupra turnurilor gemene de la WTC.

Totodata, acesta este considerat a fi primarul in mandatul caruia criminalitatea din New York a scazut substantial, datorita abordarilor sale inovatoare.

Pentru a obtine nominalizarea la functia de presedinte, Giuliani va trebui sa infrunte posibili adversari republicani de marca, precum senatorul de Arizona, John McCain, si pe guvernatorul de Massachusetts, Mitt Romney.