Gradul de absorbtie al fondurilor de coeziune si al celor pentru agricultura va fi peste 90%, iar pentru celelalte tipuri de programe nivelul nu va fi mai mic de 85%, a estimat Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor Publice. Romania va primi in urmatorii sapte ani fonduri europene in valoare de aproximativ 30 de miliarde de euro.

In acest moment, absorbtia fondurilor PHARE este in jur de 90%.

Procesul de absorbtie a acestor fonduri este birocratic si indelungat, avetizeaza insa ministrul Finantelor. Documentele pe baza carora se pot incepe licitatiile nu pot fi trimise la Bruxelles, deoarece Romania nu este inca stat membru, programele operationale urmand sa fie trimise la inceputul lunii ianuarie.

“Vom fi activi la inceputul lunii mai sau iunie, avand in vedere ca exista o perioada de minim patru luni pe care Comisia Europeana o solicita pentru a aproba programele”, a aratat Vladescu.

In domeniul agriculturii, Comisia Europeana isi modifica tipul de program, iar modelul nu este inca disponibil, ceea ce va face sa se intarzie programul.

"Ministerul Agriculturii are totul pregatit, trebuie numai adaptat. Probabil documentatia va fi depusa in februarie-martie", a spus ministrul de Finante.

Primele licitatii pentru contractarea fondurilor post-aderare vor avea loc dupa aprobarea programelor operationale, cel mai devreme in luna iunie sau iulie 2007.

Sebastian Vladescu a atras atentia ca "fondurile europene inseamna pentru Romania mult mai putin decat ne inchipuim. Discutam de putin peste 30 de miliarde de euro in sapte ani, adica aproximativ patru miliarde de euro pe an, pentru o gama vasta de domenii.

Sumele efective pentru un anumit tip de program sunt de fapt limitate, iar efortul principal va trebui facut in continuare de Romania”.

Avand in vedere ca lucrarile se deconteaza dupa ce lucrarile s-au efectuat, la Trezorerie va fi infiintat un cont prin care vor fi realizate anticipat platile. In cont vor fi fonduri de minim 500 milioane de euro si maximum un miliard de euro.

Contributia Romaniei la bugetul Uniunii Europene va fi de un miliard de euro in anul 2007, a mai precizat ministrul de Finante.