Presedintia finlandeza a Uniunii Europene a anuntat, luni, ca termenul limita pana la care Turcia poate ajunge la un compromis cu Ciprul, pentru a evita o intarziere a procesului de aderare, este 6 decembrie. In caz contrar, Turcia risca sanctiuni inca neprevazute din partea Comisiei, informeaza Reuters.

Exercitand presiuni asupra Ankarei pentru a accepta deschiderea porturilor pentru navele din Cipru, premierul finlandez Matti Vanhanen a declarat ca se asteapta ca Executivul comunitar sa formuleze recomandarile in prima saptamana din luna decembrie, iar ministrii de Externe ai Comisiei sa adopte o decizie in data de 11 decembrie.

„Presedintia nu intentioneaza sa ridice problema turca la Consiliul European" din 14 si 15 decembrie, a declarat Vanhanen, intr-un discurs difuzat de presedintia UE.

„Data scadenta este inainte ca executivul comunitar sa-si prezinte recomandarile", a adaugat premierul, precizand ca trebuie sa se ia decizii ”peste trei saptamani”, la reuniunea ministrilor afacerilor externe din 11 decembrie.

„Daca Turcia nu-si va deschide pana atunci porturile si aeroporturile pentru navele si avioanele din Republica Cipru, UE va trebui sa aiba in vedere implicatiile pentru procesul de aderare" a Turciei, a avertizat premierul Vanhanen, fara a mentiona insa suspendarea negocierilor.

Pe data de 8 noiembrie, Comisia Europeana a publicat raportul de tara cu privire la Turcia. Autoritatile de la Ankara au fost aspru criticate dotorita neimplinirii criteriilor cerute de Bruxelles in problema accesului navelor cipriote in porturile turcesti.

CE a decis sa evite un conflict diplomatic cu Ankara, hotarand sa nu recomande totusi suspendarea negocierilor cu Turcia, demarate in octombrie 2005.