Munca in exces dubleaza riscul aparitiei diabetului zaharat de tip doi, iar cele mai predispuse persoane la imbolnavire par a fi tinerele femei. Mai mult, celibatarele sunt mai vulnerabile in fata acestei maladii decat persoanele casatorite deoarece ele au tendinta de a lucra peste program, de a fuma sau a consuma alcool in exces.

Toate acestea reprezinta concluziile unui studiu efectuat de o echipa de cercetatori americani de la Universitatea din California, la care au participat peste 60.000 de femei cu varste cuprinse intre 29 si 46 de ani.

Potrivit studiului publicat in cotidianul britanic "The Mirror", persoanele care petrec la serviciu mai mult de 60 de ore pe saptamana prezinta un risc dublu de a se imbolnavi de diabet fata de cele care lucreaza saptamanal intre 21 si 40 de ore.

Argumentele pe care isi fundamenteaza cercetarea expertii americani se refera la faptul ca programul incarcat de la locul de munca atrage dupa sine cresterea gradului de stres la tinerele persoane. Astfel, printr-o reactie in lant, acesta duce la ridicarea nivelului de cortisol, unul din factorii determinanti ai aparitiei excesului in greutate.

In cele din urma, persoanele ajung supraponderale sau chiar obeze, in randul lor, diabetul de tip doi avand cea mai mare frecventa de manifestare. Avand in vedere ca cercetatorii americani considera ca femeile care lucreaza sub 40 de ore pe saptamana, adica mai putin de opt ore pe zi, sunt cele mai ferite de diabet, este interesant de aflat ce categorii profesionale respecta un astfel de program.

Concluziile unui studiu efectuat de cercetatorii americani de la Universitatea California, arata ca femeile cu varste cuprinse intre 29 si 49 de ani care petrec mai mult de 60 de ore saptamanal la serviciu prezinta un risc dublu de a se imbolnavi de diabet zaharat de tipul doi, fata de tinerele care lucreaza doar 20 de ore saptamanal.

Mai mult, specialistii sustin ca in urma cercetarii au descoperit ca femeile necasatorite sunt de asemenea mai vulnerabile in a dezvolta aceasta boala. Explicatia stiintifica: acestea au o disponibilitate mai mare de a face ore suplimentare, decat femeile casatorite si mai mult, consuma in exces tutun si alcool.

Presedintele Comisiei de diabet si boli de nutritie din cadrul Ministerului Sanatatii, prof. dr. Constantin Dumitrache, ne-a declarat ca principalul factor care determina aparitia diabetului de tip doi, pe langa componenta genetica, il reprezinta excesul ponderal si nu stresul. "Factorul genetic este primul de la care trebuie sa pornim intrucat diabetul se transmite genetic.

Excesul ponderal este cel mai important element care pune in evidenta aparitia bolii, iar stresul nu este decat un factor complementar", sustine doctorul.

Integral in Curentul