Zoe Ceausescu, fiica fostului dictator Nicolae Ceausescu, a incetat din viata, marti dimineata, in urma unui cancer pulmonar.

Potrivit unor apropiati ai familiei, trupul sau va fi incinerat, asa cum a cerut insasi Zoe.

Ea era casatorita, din 1980, cu inginerul sibian Mircea Opran, profesor universitar la Politehnica.

In ultimii 16 ani, Zoe a evitat sa apara in public sau sa stea de vorba cu presa. In schimb, a dorit sa recupereze averea confiscata a parintilor sai.

Fiica fostului dictator Nicolae Ceausescu, pe numele sau adevarat Zoia Ceausescu, s-a nascut in 2 martie 1950. Era fiica mijlocie si avea doi frati, Valentin si Nicu. Singurul care mai este in viata in acest moment este Valentin Ceausescu, fizician si apropiat al clubului de fotbal Steaua.

Nicu Ceausescu a murit in toamna anului 1996, din cauza unei ciroze hepatice.

Zoe Ceausescu a fost arestata impreuna cu fratii sai, in zilele Revolutiei din 1989 si cercetati pentru subminarea economiei nationale.

Atunci ea nu a reusit decat sa auda despre procesul parintilor sai si abia in august 1990, cand a fost eliberata, a putut vedea filmul executiei sotilor Ceausescu.

La 12 ianuarie 1996, Parchetul General a dispus scoaterea de sub urmarire penala a celor trei copii ai fostului dictator Nicolae Ceausescu, pentru ca faptele de care au fost acuzati nu au existat.

In prezent, Zoe avea doua procese pe rol: unul pentru recuperarea unor bunuri ale familiei iar al doilea, din aprilie 2005, cand a cerut deshumarea parintilor sai, deoarece avea dubii ca acestia sunt ingropati la Cimitirul Ghencea Militar. De fapt, ea nu a vizitat niciodata mormintele unde se afirma ca ar fi ingropati Nicolae si Elena Ceausescu.

In plus, Zoe Ceausescu a actionat in justitie Ministerul Apararii Nationale (MApN) si Administratia Cimiterelor si Crematoriilor Umane (ACCU), solicitand instantei ca MApN sa aduca dovezi certe ca parintii sau sunt ingropati la Cimitirul Ghencea Militar.

De altfel, ea niciodata nu a trecut pe la mormantul parintilor sai, spunand ca nu stie daca sunt intr-adevar inmormantati in Cimitirul Ghencea.

Zoe Ceausescu va fi depusa marti, la Biserica Elefterie si va fi incinerata miercuri.