Societatea Electrocentrale Bucuresti va contracta un imprumut intern de pana la 190 milioane USD, echivalent in lei, pentru achizitia de resurse energetice din tara si import. Guvernul a aprobat miercuri aceasta hotarare pentru completarea rezervelor de pacura si gaze naturale necesare pentru aceasta iarna.

Suma va fi destinata inclusiv pentru finantarea serviciilor auxiliare pentru transportul si distributia combustibililor.

Potrivit comunicatului guvernului, rambursarea imprumutului, plata dobanzilor, comisioanelor si a altor costuri aferente acestuia se vor efectua din resursele financiare ale S.C.Electrocentrale Bucuresti.

Imprumutul precum si dobanzile, comisioanele si alte costuri aferente acestuia vor fi garantate de catre Ministerul Finantelor Publice in proportie de 80%.

Parametrii referitori la tipul imprumutului, scadenta si perioada de gratie a imprumutului se stabilesc cu avizul consultativ al Ministerului Finantelor Publice.

Decizia de a sprijini societatea Electrocentrale Bucuresti S.A. in contractarea unui imprumut a fost luata deoarece aceasta nu dispune de suficiente garantii proprii iar functionarea in siguranta a sistemului energetic si furnizarea agentului termic in perioada de iarna reprezinta o prioritate pentru Executiv, se arata in comunicat.

Hotararea stabileste ca masurile de ajutor se vor acorda in cadrul unei scheme de ajutor de stat exceptate de la obligatia notificarii, care va cuprinde toate ajutoarele de stat care se intentioneaza a se acorda operatorilor de servicii de producere a energiei termice in vederea compensarii costurilor cu prestarea acestor servicii.

Schema va fi instituita printr-un act administrativ care va reglementa scopul, obiectivul, durata, bugetul, beneficiarii, modalitatile de acordare a ajutorului de stat si elementele pe baza carora acesta este cuantificat.

Actul va contine si criteriile necesare pentru asigurarea compatibilitatii ajutorului de stat si pentru incadrarea acestuia in categoria de ajutoare exceptate de la obligatia notificarii, criteriile de selectie a beneficiarilor, precum si autoritatea responsabila cu implementarea si derularea schemei.

Totodata, la data intrarii in vigoare a Hotararii, se abroga prevederile privind contractarea de credite externe de catre S.C. Electrocentrale Bucuresti S.A., stabilite prin HG nr. 1305/2006.

S.C. Electrocentrale Bucuresti S.A. este o societate comerciala pe actiuni, cu capital integral de stat, care are in componenta sucursalele Bucuresti ( 1.108 MW), Mures ( 800 MW) si Constanta (100 MW), insumand o putere instalata de 2008 MW ceea ce face sa fie principalul producator de energie electrica si termica din sectorul de generare termo.