Lungul sir de asasinate care au zguduit capitala Rusiei inca de la caderea regimului sovietic a aruncat o pata neagra asupra politicii de la Kremlin, in conditiile in care Vladimir Putin a incercat constant sa dovedeasca faptul ca a reusit sa impuna stabilitatea politica in Rusia.

In ciuda tacerii liderilor europeni, care nu se inghesuie sa ceara explicatii pentru ultimele asasinate, opinia publica de pe batranul continent isi pune tot mai multe intrebari legate de marele vecin de la Rasarit.

[c:2:d]Si asta pentru ca persoanele indezirabile care au o legatura cu Cecenia sau care au indraznit sa critice politica presedintelui Putin continua sa fie lichidate in Moscova, fie in scara blocului cu o arma automata, fie in explozia unei masini.

Radiografia asasinatelor din toamna anului 2006

In umbra Kremlinului

Dupa caderea regimului comunist, in 1991, in Rusia au avut loc zeci de asasinate, tintele fiind figuri din lumea politica, economica si jurnalistica. Dupa o pauza de aproape doi ani, cand se credea ca autoritatile de la Kremlin au renuntat la prostul obicei de a “elimina” criticile acide, in toamna acestui an a inceput o noua sesiune de executii.

Cel care a deschis “sezonul de vanatoare” a fost Andrei Kozlov, presedintele Bancii Centrale din Rusia. Kozlov murit pe data de 14 septembrie intr-un spital din Moscova, dupa ce fusese impuscat, cu o zi inainte, in fata sediului clubului Spartak Moscova.

In atac, soferul sau a murit pe loc, iar bodyguardul a fost ranit. Surse din politie sustin ca Andrei Kozlov a fost victima unui asasinat la comanda. El era recunoscut pentru politica sa dura fata de bancile suspectate ca ar desfasura activitati ilegale.

Cazul cel mai mediatizat al sezonului 2006 este cel al ziaristei Ana Politkovskaia. Aceasta a fost impuscata mortal pe data de 7 octombrie, in ziua in care presedintele rus isi sarbatorea ziua de nastere. ''Au omorat-o dupa-amiaza, exact la timp pentru a-i duce cadavrul pe masa festiva, cand se ridica paharele pentru toast.

Aceasta concidenta frapeaz - vandalismul”, a declarat un analist italian pentru publicatia La Stampa.

In primavara, Politkovskaia publicase "Rusia in viziunea lui Putin", o carte foarte bine primita de critica din strainatate, in care il acuza pe presedintele rus de faptul ca ingradeste libertatile civile si nu poate scapa de trecutul sau de agent KGB. "Nu-mi place de el... din cauza cinismului, rasismului si minciunilor sale...

din cauza masacrului unor nevinovati, petrecut in primul sau mandat", scria Politkovskaia.

La data de 10 octombrie, Alexander Plokin, presedinte al bancii Vneshtorgbank, a fost executat cu o serie de focuri de arma. Se pare ca Plokin, in varsta de 58 de ani, era membru al consiliului municipal al Moscovei. Autoritatile au declansat o ancheta in dorinta de a afla daca asasinatul are legatura cu pozitia ocupata de el.

Peste doar cinci zile, Anatoli Voronin, director in cadrul agentiei de presa Itar-Tass, a fost ucis in apartamentul sau. Voronin, de 55 de ani, a fost injunghiat de mai multe ori, cadavrul acestuia fiind gasit de soferul lui.

Cateva zile mai tarziu, Enver Zigashing, inginer in cadrul companiei Russia-Petroleum, subsidiara a TNK-BP Oil, firma ce exploateaza zacaminte de gaze in regiunea Kovycta, a fost impuscat la Irkutsk.

Tot in octombrie, la data de 13, presedintele Institutului National al Petrolului, Zelimhan Magomedov, este impuscat mortal in cap. Magomedov, in varsta de 50 de ani, conducea National Oil Institute Fund, o fundatie infiintata in 2003, care ajuta la dezvoltarea firmelor mici si mijlocii din domeniile petrolului si al gazelor naturale, oferindu-le consiliere si analize. Influienta lui in domeniul petrolului era ingrijoratoare pentru Kremlin.

Urmatorul pe “lita neagra” a fost Movladi Baisarov, locotenent-colonel FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, mostenitorul temutului KGB), de origine cecena. A fost si el executat la data de 18 noiembrie in plin centrul Moscovei si in fata a numerosi trecatori, de catre un grup de politisti ceceni. In mod surprinzator, Bisarov stia ca urmeaza sa fie asasinat. Cu cateva zile inainte de a fi ucis, acesta isi anunta moartea in presa.

In interviul acordat ziarului “Vremea Novostei”, el a evocat posibilitatea sa fie omorat de politisti ceceni, in cadrul unei asa-zise “tentative de evadare”.

Exact in acesti termeni a fost redactat comunicatul oficial al autoritatilor ruse: “reprezentanti ai politiei cecene au anihilat, in cadrul unei operatiuni speciale la Moscova un criminal deosebit de periculos, care era dat in urmarire generala“.

Un alt opozant care l-a facut pe Putin sa scrasneasca din dinti a fost Alexandr Litvinenko, un ofiter al fostului KGB, otravit pe data de 1 noiembrie cu o cantitate considerabila de poloniu 210, o substanta radioactiva.

Litvinenko si-a atras antipatia presedintelui rus la sfarsitul anilor '90, cand acesta a facut mai multe declaratii in care il acuza pe Putin ca nu actiona suficient de activ impotriva coruptei.

Crime la indigo

[c:1:d]Cazurile recente de asasinate amintesc cu tristete de moartea unor persoane importante din lumea politica sau jurnalistica, in Moscova, la sfarsitul deceniului trecut si inceputul anilor 2000. Un lant parca nesfarsit de asasinate sangeroase va ramane in istoria fostului bloc sovietic.

In martie 1995, Vladislav Listiev, prezentatorul unei populare emisiuni televizate, a fost ucis de persoane inarmate.

In octombrie 2002, Valentin Tvetkov, guvernatorul regiunii Magadan din Extremul Orient rus, este asasinat in centrul Moscovei. Politicianul initiase o campanie impotriva coruptiei din domeniul energetic, ceea ce a provocat nemultumiri in randul magnatilor din acest domeniu.

In aprilie 2003, deputatului liberal Serghei Iusenkov, in varsta de 52 de ani, a fost impuscat chiar in fata locuintei sale aflate pe o strada din Tusino, cartier nord-vestic al Moscovei. Dupa ce a coborat din masina si a facut cativa pasi, asupra lui s-au tras mai multe focuri cu un pistol cu amortizor. A fost ranit grav la piept, iar in scurta vreme a decedat.

Deputat in Duma de Stat din partea blocului Uniunea Fortelor de Dreapta si unul dintre vicepresedintii partidului Rusia Liberala, Iusenkov s-a opus cu vehementa razboiului dus in Cecenia de fortele federale rusesti, el fiind si unul dintre cei ce au organizat apararea Casei Albe din Moscova in vremea puciului comunistilor, din 1991.

Paul Klebnikov

La mai putin de un an, persoane inarmate l-au ucis pe Paul Klebnikov, cetatean american si editor al revistei Forbes - editia in limba rusa. Klebnikov scrisese nenumarate materiale despre coruptia din Rusia.

In octombrie 2005, a fost impuscat mortal, in plina strada, Aleksandr Slesarev, fost presedinte al unei banci a carei licenta fusese anulata din cauza activitatilor de spalare de bani. Acesta avea sa fie al optulea bancher omorat in capitala Moscovei.