auzit cineva de Bansko? Cu siguranta, putini. La fel de putini stiu ca, la inceputul acestui an, publicatia germana „Die Zeit“ a desemnat acest oras bulgar drept capitala a statiunilor de iarna din Estul Europei, iar in unele ghiduri turistice editate in Marea Britanie, in 2006, Bansko este declarata statiunea dezvoltarea cea mai rapida din Europa.

Vara trecuta, industria ospitalitatii din Romania era sa moara de ciuda din cauza succesului pe care l-au inregistrat statiunile bulgare de litoral - Albena, Nisipurile de Aur si Coasta Soarelui. Si mai ingrijorator pentru industria autohtona este ca si la capitolul statiunilor de iarna bulgarii incep sa ia un avant din ce in ce mai mare.

In Bulgaria, cele trei statiuni de vara sunt tot mai concurate de „troica” montana formata de ski resort-urile Borovetz, Pamporovo si Bansko. Ultima, mai ales, a devenit tinta preferata a investitorilor si speculatorilor mici si mari, atat bulgari, cat si straini. Industria ospitalitatii din oras inregistreaza cel mai mare ritm de crestere din Bulgaria, si nu intamplator.

In ultimii cinci ani, in Bansko s-a investit masiv: peste 200 de milioane de euro au fost cheltuiti pentru imbunatatirea infrastructurii de transport si a celei turistice.

In prezent, statiunea detine peste 65 km de partii, deservite de 16 instalatii de transport (telegondole cu 8 locuri, telescaune cu 3 si 4 locuri, sapte teleshiuri si 10 baby-schiuri), iar calitatea suprafetei partiilor este asigurata de cele 12 masini de batut zapada si 40 de tunuri.

Bansko se afla in partea de sud-est a Bulgariei, la poalele masivului Pirin, unul dintre cele mai frumoase din Bulgaria. In afara de pitorescul zonei, dominata de cele 87 varfuri de munte si 150 de lacuri, statiunea Bansko detine 120 de monumente ale culturii, motiv pentru care localitatea a fost inclusa de UNESCO in patrimoniul mondial.

Intre timp, sectorul privat a facut afaceri, construind si refacand hoteluri, moteluri, pensiuni, cabane, restaurante, cluburi de noapte etc. In prezent, in Bansko sunt in derulare investitii in valoare de 150 milioane de euro, in circa 70 de hoteluri, si mai exista, de asemenea, planuri pentru amenajarea a sapte noi partii si sase trasee pentru drumetie.

Paralel cu cresterea investitiilor turistice, in ultimii doi ani a devenit tot mai pregnant interesul pentru afaceri sau achizitii imobiliare. Privirile investitorilor se indreapta acum si spre vecinatatile orasului Bansko, in zona Razlog. Analistii locali sustin ca, in viitorul apropiat, dezvoltarile imobiliare vor duce la o unificare a celor doua localitati.

Un alt vector investitional este alcatuit de cei care investesc in constructia de locuinte in toate formele cunoscute, de la ansambluri rezidentiale la vile, case sau cladiri de apartamente. Spre exemplu, in luna august a fost finalizat ansamblul rezidential de patru stele Dream Apartment Complex, alcatuit din 86 de apartamente, cu suprafete intre 35 si 170 mp.

In pretul apartamentelor - care, in treacat fie spus, este mult sub valorile practicate pentru acest gen de locuinte in Valea Prahovei - intra finisaje foarte moderne, precum si dotarea si mobilarea bucatariilor si a bailor. Preturile variaza intre 950 si 1.250 euro/mp.

Trebuie remarcat faptul ca Dream Apartment Complex, cu preturi ajungand pana la 1.250 euro/mp, este un proiect scump conform standardelor bulgare. In acelasi Bansko insa, putem gasi si dezvoltari care propun apartamente mai ieftine.

Spre exemplu, dezvoltatorii ansamblului Breeze, ale carui lucrari de constructii au inceput in vara acestui an, ofera apartamente cu suprafete intre 45,8 si 140 mp, la preturi incepand cu 660 euro/ mp. Cea mai ieftina locuinta (de 45,8 mp) va costa doar 30.000 de euro.

Alternative alpine

Popularitatea statiunilor de munte nu sta insa doar in sporturile de iarna. Totusi, acest sezon este cel mai potrivit pentru a incepe cautarile unei locuinte secundare, mai ales daca vorbim despre Alpi, masivul care adaposteste cele mai mari si prestigioase statiuni de schi din lume.

Desi Alpii traverseaza multe tari europene, cele mai intersante statiuni pentru cumpararea unei second-home sunt cele italiene, austriece si elvetiene. Dar in materie de cumparaturi imobiliare, fiecare tara are specificul sau.

Torino, al patrulea oras ca marime din Italia (dupa Roma, Milano si Neapole), este si cea mai importanta piata imobiliara in segmentul statiunilor de schi. Aici, in timpul Jocurilor Olimpice de Iarna din acest an, au fost cazati circa un milion de turisti, fapt care spune multe despre nivelul de dezvoltare a industriilor ospitalitatii si imobiliare din zona (Piemont).

Cu toate acestea, nu putem spune ca piata imobiliara este prea „fierbinte“.

Preturile depind nu doar de locatie, ca in unele zone „selecte“ de pe la noi, ci si de clasa din care face parte imobilul. Astfel, o garsoniera noua, aflata in zona Aprica, poate fi cumparata la un pret de 100.000 de euro. Cele mai scumpe apartamente, cu trei camere, costa in aceeasi zona nu mai mult de 220.000 de euro.

O alta destinatie importanta este Austria. In aceasta tara este inutil sa cauti proprietati ieftine la munte. Pentru o astfel de intreprindere exista destinatii precum Bulgaria, Turcia sau chiar si Cipru. Preturile pentru proprietatile cele mai atractive variaza intre 300.000 de euro si un milion de euro, dar se gasesc vile si mai „pretioase”. Evident ca vilele cele mai scumpe se afla in zonele pitoresti de munte.

Integral in Saptamana Financiara