Fitch Ratings a reafirmat, miercuri, ratingul Bancii Transilvania pentru imprumuturile pe termen lung la "BB minus" cu perspectiva stabila, cel pentru imprumuturile pe termen scurt la “B”, calificativul de sprijin la "4", iar pe cel individual la "D", se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara.

Calificativul Bancii Transilvania reflecta nivelul bun de profitabilitate si dezvoltarea retelei teritoriale. De asemenea ratingul Fitch reflecta si nivelul modest de capitalizare, combinat cu nivelul relativ redus al rezervelor, dar si riscurile asociate extinderii rapide

"Banca Transilvania si-a dezvoltat o retea teritoriala corespunzatoare, cu activitati in sectorul de retail si al intreprinderilor mici si mijlocii, plasandu-se in prezent pe locul cinci in topul bancilor romanesti”, a declarat Tim Beck, directorul in cadrul grupului Fitch.

“Totusi, aceasta dezvoltare duce si la aparitia unor riscuri, in special in portofoliul de credite, unde performanta ar putea sa se inrautateasca”, a continuat Beck.

Potrivit analistilor Fitch, profitabilitatea bancii este relativ ridicata, dar s-au observat unele presiuni asupra marjelor de castig, in special pe partea de creditare.

"Este posibil ca presiunile asupra marjelor de profit sa continue. Sectorul bancar romanesc devine din ce in ce mai competitiv pe masura ce bancile detinute de investitori straini isi finalizeaza programele de restructurare si se straduiesc isi dezvolte reteaua", a spus Tim Beck.

Banca Transilvania este cea de-a cincea mare banca romaneasca si cea de-a patra in functie de reteaua teritoriala. Cel mai mare actionar al institutiei este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare care controleaza 15% din capitalul bancii, restul actionarilor nedetinand mai mult de 5% din capitalul social.