Guvernul de la Londra a decis sa acorde militarilor britanici raniti in Irak si Afganistan despagubiri in valoare de milioane de lire sterline - relateaza Sunday Telegraph.

Considerati victimele unor infractiuni si nu ale unui razboi, soldatii britanici raniti pe fronturile din Irak si Afganistan vor primi sume care variaza de la 1.000 de lire sterline pentru o cicatrice pe fata si pana la 500.000 de lire sterline in cazul in care au un membru amputat.

Potrivit cotidianului britanic, patruzeci de militari care au suferit rani grave urmeaza sa primeasca pana la 500.000 de lire sterline fiecare, in cadrul unui proiect pilot. Primele compensatii vor fi acordate la inceputul primaverii viitoare.

Decizia cabinetului de la Londra a fost luata dupa ce au aparut temerile ca Ministerul Apararii ar putea fi dat in judecata de militarii britanici care sustin ca sunt victime ale unor crime, deoarece au fost raniti dupa incheierea razboiului din Irak, in mai 2003.

Pana in prezent, Ministerul Apararii platea despagubiri de natura "infractionala" doar militarilor raniti in incidente produse in "imprejurari civile", cum ar fi violentele dintr-un club de noapte, cand acestia nu erau de serviciu.