Producatorul rus de petrol Lukoil intentioneaza sa cumpere reteaua europeana de retail a companiei americane ConocoPhillips si o participatie la o rafinarie din Cehia, informeaza Reuters. “Achizitionarea retelei de benzinarii ne va permite sa ne majoram vanzarile de produse rafinate cu 1,4 milioane de tone pe an”, a declarat Leonid Fedun, vicepresedintele Lukoil.

Reteaua de benzinarii ConocoPhillips cuprinde 383 de statii in Cehia, Ungaria, Belgia, Polonia, Slovacia si Finlanda.

"Valoarea tranzactiei reprezinta subiectul fazei finale a negocierilor", a spus Leonid Fedun, refuzand sa ofere alte informatii. Potrivit lui Fedun, Lukoil va plati in numerar.

Totodata, Lukoil ar putea incheia si un acord pentru preluarea unei participatii la rafinaria Ceska Rafinerska din Cehia, daca Unipetrol, actionarul majoritar, nu isi exercita dreptul de preemptiune.

Purtatorul de cuvant al Unipetrol, a declarat insa ca grupul este interesat de achizitia actiunilor ConocoPhillips, daca sunt de vanzare.

Rafinaria este controlata in proportie de 51% de grupul Unipetrol si de 16,3% catre ConocoPhillips, printre actionarii minoritari numarandu-se Shell si Eni.

ConocoPhillips detine 20% din capitalul social al companiei ruse Lukoil.