Guvernul a stabilit in sedinta de miercuri modificarea ordonantei privind acordarea de ajutoare pentru incalzirea locuintei.

Noile masuri prevad acordarea acestor ajutoare familiilor si persoanelor singure care utilizeaza pentru incalzirea locuintei lemne, carbuni, combustibili petrolieri si ale caror venituri sunt mai mici de 500 de lei pe membru de familie, informeaza un comunicat al guvernului.

Masura este similara celei aplicate deja in cazul familiilor care folosesc pentru incalzire energia termica in sistem centralizat sau gaze naturale, a declarat Gheorghe Barbu, ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei. "Vom elimina nedreptatea facuta celor care se incalzesc cu lemne, carbuni sau combustibili.

Pana acum in categoria celor care primeau acest tip de sprijin intrau numai persoanelor care beneficiau de venitul minim garantat", a declarat Barbu.

Ministrul Muncii a adaugat ca au fost mentinute transele de venit prevazute de OUG nr. 5/2003 dar au fost stabilite si modalitatile de plata si cuantumul ajutoarelor. ce urmeaza sa fie acordate. Efortul bugetar total va fi de aproximativ 244 milioane lei, a adaugat ministrul Muncii.

Potrivit comunicatului, vor beneficia de aceasta masura peste 2,7 milioane de familii si persoane singure.

Cuantumul ajutorului este stabilit in suma fixa, in raport de veniturile familiei si variaza intre 14 si 46 de lei, astfel:

Pentru un venit net mediu lunar pe membru de familie, respectiv al persoanei singure de :

- sub 125 lei se acorda suma de 46 lei

- intre 125 lei si 170 lei se acorda suma de 42 lei

- intre 170 lei si 210 lei se acorda suma de 38 lei

- intre 210 lei si 250 lei se acorda suma de 34 lei

- intre 250 lei si 290 lei se acorda suma de 30 lei

- intre 290 lei si 345 lei se acorda suma de 26 lei

- intre 345 lei si 390 lei se acorda suma de 22 lei

- ntre 390 lei si 440 lei se acorda suma de 18 lei

- intre 440 lei si 500 lei se acorda suma de 14 lei

Pentru familiile beneficiare de ajutor social se mentine cuantumul actual al ajutorului pentru incalzirea locuintei, respectiv 50 lei lunar.

Pentru a primi ajutorul, familiile indreptatite trebuie sa depuna o cerere, insotita o declaratie pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia. Formulare continand cererea si declaratiile pe propria raspundere sunt puse la dispozitia solicitantilor de catre primarii.

Stabilirea dreptului la ajutorul pentru incalzire se realizeaza o singura data, pentru toata perioada sezonului rece, prin dispozitie a primarului.

Plata ajutorului se efectueaza de catre primar, o singura data, pana la data de 30 octombrie a fiecarui an, pentru toata perioada sezonului rece. Pentru sezonul rece 2006 - 2007, ajutorul se va acorda doar pentru perioada ianuarie-martie 2007. Doar pentru acest sezon, cererea se va depune in luna decembrie 2006, se arata in comunicatul guvernului.

Stabilirea dreptului la ajutor pentru incalzirea locuintei se va face de catre primar pe baza analizei datelor din declaratia pe propria raspundere privind componenta familiei si veniturile acesteia

Titularii ajutoarelor pentru incalzirea locuintei sunt obligati sa comunice primarului orice modificare intervenita in componenta familiei si veniturilor acesteia, in termen de 5 zile de la data modificarii. Nerespectarea acestei prevederi constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 la 10.000 lei noi.

Instructiunile de aplicare ale Ordonante, precum si formulare necesare in vederea stabilirii dreptului, efectuarii platilor si monitorizarii Programului de acordare a ajutoarelor pentru incalzire locuintei cu lemne, carbuni, combustibili petrolieri, se aproba prin ordin comun al ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei si al ministrului administratiei si internelor.