Cotidianul

Codul Constructiilor limiteaza drastic construirea in regie proprie

de     Cotidianul
Miercuri, 13 decembrie 2006, 0:00

foto: Cotidianul

Propuneri suficient de drastice apartinind Inspectoratului de Stat in Constructii si cuprinse in cadrul proiectului Codului constructiilor, aflat acum in discutie publica vor face imposibila, dupa aprobarea acestuia, realizarea celei mai bune parti dintre lucrarile presupuse de construirea unei case in regie proprie.

Sistemul, aplicat in prezent pe scara larga, va ramine disponbil doar in cazul lucrarilor mai marunte, de instalatii sau amenajari.

Documentul nu interzice regia proprie in constructii, dar ridica suficient de multe cerinte referitoare la calitatea lucrarilor si a materialelor, garantia acordata de constructor, oricare ar fi acesta, asigurarea fortei de munca, astfel incit efectul final sa fie o restringere drastica a regiei proprii.

Dupa modelul UE

Dorina Isopescu, inspector general de stat in constructii, spune ca prevederile sint similare celor din UE si ca nici acolo nu se poate face orice in regie proprie. „Spre exemplu, in Anglia montarea unei chiuvete se poate face de catre o persoana fizica autorizata, dar nu si structura de rezistenta a unei cladiri“, spune aceasta.

Sint cazuri in Romania in care lucrari esentiale pentru rezistenta, cum ar fi prepararea betonului, se fac dupa ureche, adauga aceasta pentru a justifica noile prevederi.

In cazul in care va fi aprobat in actuala forma, prin proiectul de Cod se solicita acordarea de garantie pentru orice constructie realizata, acordarea de daune si asigurarea intregii forte de munca participante la lucrari. Toate aceste cerinte vor restringe lucrarile in regie proprie, fata de situatia din prezent, cind „e posibil orice“.

In momentul de fata, „se lasa la latitudinea beneficiarului (calitatea - n.red.), iar toata lumea se pricepe la constructii“, spune aceasta. Executantii unei constructii, fie ei si persoane fizice, vor raspunde civil si/sau penal in cazul inceperii lucrarilor fara o autorizatie de construire emisa in conditiile actualului Cod.

O alta dificultate de care se vor lovi persoanele care fac o casa in regie proprie este cerinta ca toate materialele folosite sa aiba certificat de conformitate la nivel european, respectiv un marcaj CE. Conditia nu este prevazuta de actualul proiect al Codului, ci prin legislatia anterioara, si va deveni aplicabila la 1 ianuarie 2007.

Fara contract

Posibilitatea de a ridica o locuinta la rosu doar cu o firma autorizata este considerata oportuna chiar si de catre persoane care nu au o firma de profil. “Este un lucru bun datorita existentei unei garantii.

De asemenea, o firma de constructii care functioneaza legal are personal de specialitate, astfel incit proiectul realizat de arhitect este mai in siguranta”, spune Octavian Ungureanu, arhitect in cadrul firmei Trilitica. Varianta ridicarii unei locuinte in regie proprie, cu o echipa de mesteri, este aleasa de catre cei care doresc sa construiasca mai ieftin.

Conform pretului avansat de un “meserias“, pentru un metru patrat construit, fara materiale, se vor plati in jur de 51 de euro, la rosu. In cazul unei firme, acesta costa in jur de 50 de euro, la care se adauga, in general, TVA. Practic, acesta este principalul avantaj: dispare TVA pe manopera, deoarece nu exista contract sau factura.

De asemenea, in cazul in care proprietarul viitoarei locuinte nu este multumit de modul in care lucreaza echipa, poate alege sa renunte la serviciile acesteia. Asta pentru ca in acest caz nu exista nici un contract. Totusi, acest avantaj se poate transforma intr-o adevarata sursa de probleme.
Integral in Cotidianul8927 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  35-40 euro/mp manopera in 2011 (Joi, 14 aprilie 2011, 23:46)

  regie proprie [anonim]

  In 2011 pretul la manopera in regie proprie pentru o casa la rosu este de 35-40 euro/mp
 • 0 (0 voturi)    
  aberatii ale "spezialistilor"JULISTI "alesi" (Miercuri, 23 decembrie 2015, 13:50)

  zamolxis [anonim]

  Deci ,saracilor, nu mai puteti sa va construiti o casuta cu mainile voastre pe terenul vostru,daca nu aveti bani sa le dati altora si trantorilor de la stat.Deci ,statul nu-ti da casa ,ca n-are pentru saraci ,asa ca ,intoarceti-va pe strazi ,in canale ,sau in paduri,daca o casuta modesta nu se poate construi,decat daca posezi zeci ,sau sute de mii de euro,ca doar romarlandia e cea mai bogata tara din evropa ,vai mama voastra....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică