Liderul sindicalistilor Petrom, Liviu Luca, a fost audiat, luni, in dosarul privind privatizarile unor societati. Procurorii il banuiesc pe Luca de faptul ca i-a manipulat pe salariatii companiei sa-l imputerniceasca sa ia decizii cu privire la respectivele actiuni. Urmatorii care vor raspunde la intrebarile DIICOT sunt salariatii care au batut palma cu Luca, pentru imputernicire.

Liviu Luca a sosit, luni, in jurul pranzului la Parchetul General si a raspuns la intrebarile procurorilor DIICOT legate de un proiect de lege pe care ar fi incercat sa-l promoveze fostul ministru al economiei, Codrut Seres. Proiectul se referea la vanzarea a 8 la suta din actiunile Petrom catre asociatia PAS Petrom.

Conform procurorilor care l-au pus sub invinuire pe fostul ministru al economiei, miza afacerii o constituia profitul imediat ce putea fi obtinut de catre cei interesati sa manipuleze masa salariatilor, ca urmare a diferentei dintre pretul fix al actiunilor ce urmau a fi achizitionate de la MEC-OPSPI (0,0525 euro/actiune, respectiv 2.158 lei/actiune, valoare la care au fost cumparate de OMW de

la statul roman) si valoarea de piata a acestora in perioada respectiva, care era cu mult mai mare.

Angajatii pacaliti de Luca?

Asa cum arata datele din dosar, din afacerea Petrom, ar fi avut de castigat doua parti. Stamen Stanchev, cu toate persoanele oficiale sau din strainatate ce gravitau in jurul sau, si grupul din jurul omului de afaceri Liviu Luca, liderul sindicalistilor din Petrom.

Pe de o parte, gruparea lui Stanchev si Credit Suisse First Boston obtinea avantajul de a acorda "un imprumut de anvergura (de circa 235 milioane de euro - nota procurorilor DIICOT) garantat chiar prin respectivul pachet de actiuni, cu grad mare de lichiditate in cazul nerestituirii imprumutului", se spune in referat.

De cealalta parte, se precizeaza in documentul procurorilor, "liderul PAS Petrom, adica Luca, mizand pe dezinteresul si lipsa informarii a majoritatii salariatilor in domeniul pietei de capital, a obtinut (in baza Hotararii PAS Petrom din 6 aprilie 2005 - nota procurorilor), imputernicirea de a lua, in mod discretionar, decizii cu privire la respectivele actiuni (exista chiar imputerniciri la

notariatele din tara facute de cvasi-majoritatea salariatilor prin care l-au imputernicit pe Luca Liviu sa actioneze in numele lor si vor fi audiati ca martori - n. anchetatorilor DIICOT).

Salariatii care l-au imputernicit pe Liviu Luca urmeaza sa fie audiati de procurori, ca martori.