Banca Centrala a Angliei a ridicat dobanda pentru lira sterlina cu 0,25% la 5,25% iar Jean-Claude Trichet, la conferinta de presa de dupa sedinta Bancii Centrale Europene, a indicat ca nu este iminenta o ridicare a dobanzii in zona Euro, ambele cotribuind decisiv la cresterea dolarului.

Sesiunea Forex a inceput fara o volatilitate excesiva, investitorii asteptand deciziile Bancii Angliei si a ECB. Imediat dupa pranz insa, situatia s-a schimbat dramatic: amorteala care cuprinsese investitorii s-a intrerupt brusc. Banca Angliei a ridicat dobanda la lira sterlina cu 0,25% la 5,25%, aducand-o la un nivel egal cu aceea a dolarului.

Surpriza a fost extrem de puternica pentru pietele financiare: in numai cateva minute lira sterlina a crescut fata de dolar de la 1,9382 la 1,9525 (cotatii intra-day). In acelasi timp, indicele FTSE100 de la Londra, desi se tranzactiona in “zona verde” inainte de anuntul bancii, a scazut din zona 6.200 de puncte la 6.130, adica peste 1,13%.

A doua surpriza a sosit din partea lui Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene.

La conferinta de presa de dupa sedinta ECB (la care s-a decis ca dobanda la euro sa ramana neschimbata la 3,5%), domnia sa s-a aratat mult mai putin ingrijorat referitor la inflatie si nu a lansat mesajul cu “vigilenta puternica” in ceea ce priveste viitorul imediat al politicii monetare din zonei Euro.

Cu alte cuvinte, sansele ca ECB sa ridice dobanda in Februarie au devenit din ce in ce mai mici, crescand insa cele pentru o ridicare in Martie. Ca urmare Euro a pierdut teren in favoarea dolarului, cotatia EURUSD scazand destul de rapid in zona 1,2885.

Indicii pietelor de capital din zona Euro atat au asteptat: sa vada ca scumpirea creditului se amana. Frenezia cumparatorilor a impins indicele DAX30 din Germania +120,74 puncte, adica 1,84% la 6.687,30, indicele pan-european EuroStoxx50 a crescut 1,84% la 4.165,95 puncte, S&P Mibtel din Italia +1,41% la 41.942, iar indicele francez CAC40 a crescut 1,96% la 5.609,80 puncte.

Pana si FTSE100 de la Londra a recuperat scaderea provocata de Banca Angliei, inchizand in crestere cu 1,13%, adica 69,4 puncte la 6.230,10.

Prin inductie, si bursele din Statele Unite au crescut: Dow Jones si-a sporit valoarea cu 72,82 puncte, adica 0,59% la 12.514,98, S&P 500 a crescut 0,63% la 1.423,82, in timp ce indicele de tehnologie Nasdaq100 a atins cea mai mare valoare inregistrata din vara anului 2001: 1.834,86 puncte, adica o crestere de 1,03% fata de sesiunea precedenta.

Pe langa cele mentionate anterior, la crestere a contribuit mult si evolutia cotatiei petrolului. Acesta a inregistrat un nou record, dar de data acesta, in jos: contractul Futures pe petrolul Crude cu expirare in Februarie (tranzactionat la NYMEX) a scazut 3,78% la 51,98 dolari pe baril, valoare care nu s-a mai inregistrat din luna Mai a anului 2005.

U.S. National Weather Service a estimat ca vremea cu temperaturi peste media anuala va continua pana in luna Martie, chiar daca nu a exclus cateva “raciri” pe termen scurt. In plus, marile fonduri de investitii au continuat sa vanda “cu ambele maini” petrol, mai ales pe ideea ca tarile membre OPEC nu vor reduce productia zilnica in conformitate cu angajamentele anterioare.

Rezumand, a fost o zi extrem de interesanta. Pietele de capital au crescut si dolarul asijderea. Excesul de bani numai buni sa fie pusi la treaba in pietele financiare si-a spus inca o data cuvantul. Fondurile de investitii abia asteapta un moment favorabil sa plaseze banii care “curg” din partea investitorilor, atat cei individuali cat si cei institutionali.

Insa, aceasta crestere a pietelelor de capital cat si a dolarului din sesiunile recente, nu va putea fi sustenabila decat in cazul in care datele macroeconomice o vor sustine. Calendarul macroeconomic de Vineri va cuprinde Indicii preturilor de import si de export din Statele Unite aferenti lunii Decembrie, precum si cifra vanzarilor en-detail.

Este insa posibil ca tranzactionarea sa nu tina neaparat cont de aceste date, mai ales pentru faptul ca Luni bursele din Statele Unite vor fi inchise cu ocazia sarbatoririi zilei de nastere a lui Martin Luther King. O mare parte din traderi vor beneficia de un week-end prelungit, iar lichiditatea din piete va avea de suferit.

Va voi tine la curent...

dezbate pe blogul lui Liviu Moldovan