Sub pretextul introducerii de masuri tranzitorii, Spania mentine obligativitatea vizelor pentru romanii care au contracte de munca mai mari de sase luni. Anuntul sec a venit pe cai diplomatice la sfarsitul lunii decembrie.

Printr-o scrisoare adresata Ministerului Afacerilor Externe din Romania, Ambasada Spaniei a comunicat decizia prin care "incepand cu data de 1 ianuarie 2007, cetatenii Republicii Romania vor fi cetateni ai Uniunii Europene, prin urmare nu vor fi supusi obligatiei de a dispune de viza pentru a calatori in Spania, cu exceptia situatiilor in care vor dori sa lucreze ca angajati pentru o perioada

mai mare de sase luni. In astfel de cazuri vor avea nevoie de viza, iar aceasta va fi gratuita".

Hotararea a fost luata de Ministerul Muncii din Spania si, potrivit ziarului El Mundo, deja s-au facut publice instructiunile pentru aplicarea masurilor tranzitorii pentru romani. Specialistii sustin insa ca Spania este singura tara din Uniunea Europeana care impune vize de munca incalcand astfel Directiva 38/ 2004 a CCE.

Pentru romani, mentinerea vizei de munca inseamna cozi interminabile in fata consulatului, drumuri suplimentare din Spania in Romania pentru prelungirea vizei si, nu in ultimul rand, bani. Directorul Oficiului pentru Migrarea Fortei de Munca (OMFM) ii acuza inca de anul trecut pe reprezentantii Consulatului Spaniei la Bucuresti ca" inchid ochii la mafia creata.

Mergeti acolo sa vedeti ce mafie e in jurul ambasadei. Daca dosarul de viza nu are actele depuse in ordine, ti-l da inapoi in brate.

Te duci afara si dai intre 200.000 si 1.000.000 de lei persoanelor cu care sunt mana in mana. Iti pui actele in ordine si apoi obtii viza fara nici o problema". Din calculele facute de directorul OMFM rezulta ca un roman care doreste sa plece la munca in Spania trebuie sa plateasca, numai pentru intocmirea dosarului de viza, intre 8,3 si 11,3 milioane de lei vechi.

Mai mult, contractele de munca pentru relatia Spania nici nu mai ajung la autoritatile romane. Acestea sunt distribuite prin diversi intermediari ai angajatorilor spanioli.

Integral in Gandul