In urma intalnirii de marti dintre presedintele Basescu si omologul sau, Vladimir Voronin, s-a decis deschiderea temporara a doua consulate romanesti - la Balti si Cahul - pentru rezolvarea problemei acordarii vizelor pentru cetatenii moldoveni.

Discutiile Basescu-Voronin s-au purtat in contextul racirii relatiilor bilaterale dintre cele doua state, dar si al problemelor aparute in acordarea vizelor pentru cetatenii moldoveni care vin in Romania.

De la inceputul acestui an, mii de cetateni moldoveni stau la cozi interminabile in fata Consulatului roman din Chisinau pentru a obtine vize de calatorie in Romania.

Ministerul roman de Externe i-a asigurat pe cetatenii moldoveni ca toate cererile de viza vor fi procesate in regim de urgenta, prioritate avand cele ale elevilor si studentilor din Republica Moldova care studiaza in Romania.

Pana acum cererea de noi consulate romanesti la Balti si Cahul a fost ignorata de Chisinau, arata MAE la inceputul acestui an:

"Ministerul Afacerilor Externe a facut demersuri, la inceputul anului 2006 pe langa autoritatile de la Chisinau pentru deschiderea a doua consulate generale la Cahul si, respectiv, Balti in vederea tratarii cu celeritate a cererilor de viza.

Ministerul Afacerilor Externe este in continuare in asteptarea unui raspuns lamuritor din partea autoritatilor Republicii Moldova", se preciza intr-un comunicat al MAE.

Daca la inceputul lui 2005, relatiile dintre Romania si Republica Moldova erau cele mai bune de dupa 1989, gratie bunelor relatii personale dintre cei doi presedinti, in anul urmator, odata cu apropierea aderarii tarii noastre la UE, relatiile s-au racit brusc.