Alhambra, fortareata din Granada, a fost construita in timpul sultanului Nasrid Ibn al-Ahmar. Alhambra, o citadela puternic fortificata, are 23 de turnuri si patru porti. In interior se gaseau locuinte, moschei, garnizoane, bai, o turnatorie si magnifice palate - complexul Comares si complexul Lion Court. Acestea sunt adevaratele bijuterii ale unei structuri impunatoare.

Arhitectura este, fara indoiala, cel mai reusit exemplu de arta islamica aflata in afara spatiului musulman. Perfectiunea, detaliile mozaicului, complexitatea nu au fost egalate nicaieri. Toate aceste comori au rezistat trecerii secolelor ca o marturie a calitatii executiei si materialelor folosite atunci, parca mai bune decat cele moderne.

Daruirea celor care au incercat sa pastreze aceste marturii istorice in buna stare a avut un rol esential. Dar Alhambra inseamna cu mult mai mult decat arhitectura si istorie, este inainte de toate o senzatie speciala si coplesitoare. Din momentul in care incepi sa urci micul deal care duce spre fortareata, atmosfera te invadeaza cu sentimente si impresii inedite si stranii.

Chiar daca Alhambra ar fi fost pasiunea vietii, daca stii toata istoria locului si ai rasfoit toate albumele de fotografii existente, nu este suficient, frumusetea fizica a locului reusind sa uluiasca pe oricine. De la construirea sa Alhambra a trait cu adevarat momente memorabile, iar amintirea acestora a ramas.

Dupa ce a fost transformata in fortareata in secolul XI, Alhambra a fost reconstruita, s-au adaugat ziduri si turnuri, fiind completata si in 1238. Cel care s-a ocupat de aceasta adevarata opera arhitectonica, Nasrid Ibn al-Ahmar, a incercat sa aduca intre zidurile cetatii cat mai mult verdeata.

Apa venea printr-un ingenios sistem de irigatie din Darro, Alhambra fiind plina de fantani si mici bazine. Intrarea principala este Poarta Granadas, acoperita de trei arcade construite in 1536 de regele Carlos V. Dupa ce treci de poarta ajungi chiar la Fortareata, al carei turn de observare impresioneaza prin dimensiuni.

Din acest turn erau odinioara anuntati locuitorii inceputul lucrarilor agricole. In interior se gaseste Plaza de Armas, iar in apropiere Palatele Nastrid, alcatuite din trei structuri distincte. Prima este Mexuar, unde erau luate deciziile administrative si juridice. In interiorul acestei cladiri se gaseste un altar special, numit Mihrab, orientat spre Mecca.

Intre Mexuar si Serrallo se gasestea curtea Camerei Aurii. Palatul Serrallo, care a fost resedinta sultanilor, construit pentru a fi pe placul lui Yusuf I, se deschide spre Patio de Myrtles, unde totul este centrat in jurul unui bazin de mari dimensiuni. Peretii de aici sunt impodobiti cu versuri arabe. Tacerea este coplesitoare.

Curtea Leilor este pentru cei mai multi punctul culminant al vizitei la Alhambra. Aici se gasesc 142 de coloane din marmura impodobite cu frunze de palmier sculptate, iar fantana este la randul ei decorata cu migala cu versuri. Sala Regilor este una dintre cele mai misterioase datorita efectului pe care il au umbrele, lumina slaba si arcadele, dand impresia unei geometrii coplesitoare.

Camera personala a sultanului are si un balcon impresionant, care ofera o priveliste superba. Pe drumul spre gradinile incarcate de vegetatie si plante luxuriante, un simbol al credintei islamice ca paradisul inseamna prospetime si verdeata, se ajunge la resedinta de vara a lui Nasrid.

Sursa:Artline.ro - pictura, sculptura, grafica