Liderul PC, Dan Voiculescu si presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, sustin procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Voiculescu a declarat marti ca aproba demersul PSD dar are alte motivatii in acest sens. Conservatorii cred ca seful statului se face vinovat de subminarea economiei nationale si de fals in declaratii. In schimb, reprezentantii PRM sustin fara rezerve demersul PSD.

Presedintele PC, Dan Voiculescu doreste suspendarea presedintelui Traian Basescu, dar nu pe motivul biletelelor, ci pe baza probelor pe care le detine. Voiculescu sustine ca PC are documente care il acuza pe Traian Basescu de doua fapte grave si le va da publicitatii de indata ce acestea vor fi "verificate". Cele doua acuzatii se refera la subminarea economiei nationale si fals in declaratii.

De altfel si presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a declarat, marti, ca PRM este alaturi de PSD. Vadim Tudor sustine ca a strans deja 15 semnaturi pentru supendarea lui Train Basescu si le va alatura celor de la PSD.

Saptamana trecuta, social-democratii, reuniti in sedinta extraordinara in urma situatiei create pe scena politica dupa ce presedintele Traian Basescu a prezentat biletul primit de la premier, au decis sa inceapa procedura de suspendare a sefului statului.

De asemenea, PSD a cerut demisia lui Calin Popescu Tariceanu.

Prevederi constitutionale

Potrivit articolului 95 din Constitutia Romaniei, suspendarea din functie a presedintelui are mai multe etape:

(1) In cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale. Presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.

(2) Propunerea de suspendare din functie poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta Presedintelui.

(3) Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a propus modificarea legii referendumului, in sensul simplificarii procedurilor de suspendare a presedintelui prin eliminarea conditiilor de participare la vot a majoritatii electoratului.

Liderul PSD a criticat faptul ca legea actuala a referendumului este extrem de restrictiva atunci cand conditioneaza validarea acestuia de prezenta la vot a jumatate plus unu din corpul electoral.

In consecinta, PSD va profita de faptul ca legea referendumului a fost trimisa spre reexaminare de catre presedintele Basescu, pentru a cere modificarea acestuia, in sensul ca referendumul sa poata fi validat indiferent de prezenta la vot.