Cei sapte edili ai Capitalei se bat pe un buget in valoare de 1,17 miliarde de euro.

Sa fie ca Parisul, zice primarul Videanu. Ba sa fie ca Londra, il completeaza primarul Poteras. De ce sa nu fie ca Budapesta,

ca-i mai de-a noastra, sare si primarul Chiliman.

E vorba despre Bucuresti, dar nu despre cum ar trebui el sa arate, ci despre modul in care ar trebui cheltuiti banii stransi de la bucuresteni. Primarul general Adriean Videanu a aruncat piatra - bugetul Capitalei ar trebui sa se stranga la un loc, si apoi sa se imparta la sase - iar primarii de sector se chinuiesc s-o scoata.

Unii ar fi de acord cu schimbarea, cu conditia sa primeasca mai multi bani, altii se declara impotriva ideii centraliste pe motiv ca numai la sector se stie cel mai bine nevoia cetateanului. Aparent o zbatere sociala pentru binele populatiei, in realitate disputa este una pur economica si se invarte in jurul unui buget total care anul trecut a fost de peste 1,17 miliarde de euro.

La el se adauga alte sute de milioane de euro - credite angajate de municipalitate si de sectoare separat. Rezultatul cheltuirii acestor bani ar fi trebuit sa se vada pe strazile orasului.

Sapte bugete - un singur oras

"Traim intr-un singur oras. Sectoarele trebuie sa existe, primarii la fel, dar este important cum utilizam resursa financiara astfel incat sa nu avem o dezvoltare polarizata a orasului", si-a explicat primarul Videanu dorinta de a aduna toate veniturile Capitalei intr-o singura palarie.

El spune ca auditorii de la Standard&Poor’s sau Fich, care au stabilit ratingul orasului, nu pricep cum Bucurestiul are sapte bugete separate, dar cand se imprumuta de pe piata externa garanteaza doar cu veniturile Primariei Capitalei, desi investitiile le face in toate cele sase sectoare.

"Practic nu s-ar schimba nimic, tot primarii de sector ar cheltui banii, scriptic, insa, am fi si noi in randul oraselor europene. Una e sa tratezi cu bancile straine de pe pozitia unui buget de 16.000 de miliarde de lei si alta cu un buget dublu. Conditiile de imprumut ar fi mult mai bune", explica Cristina Parvulescu, director credite externe in Primaria Capitalei.

Schimbarea este ceruta si de perspectiva in care Bucurestiul va avea o zona metropolitana si va trebui sa aiba o dezvoltare unitara. Primarul Videanu da exemplu Parisul, care are 20 de arondismente si formeaza Ile de France impreuna cu peste 1.900 de comune limitrofe.

Sa fie mai multe sectoare

"Sunt de acord, cu conditia sa fie mai multe sectoare cu maximum 100.000 de locuitori fiecare. Ca la Londra", se declara primarul sectorului 6, Cristian Poteras (PNL). Londra are 32 de "burguri" si isi aduna banii centralizat din toate.

Integral in EvZ