Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) propune operatorilor din industria de comunicatii reducerea perioadei de valabilitate a licentelor de utilizare a benzii de frecvente de 3,5 GHz de la zece la cinci ani, dupa care sa aiba loc o noua licitatie, se arata intr-un comunicat al autoritatii.

“Faptul ca banda de 3,5 GHz unde poate fi introdusa tehnologia WiMAX este licentiata pentru urmatorii ani inseamna ca cei care nu detin licente nu pot introduce WiMAX”, a spus Catalin Marinescu, presedintele IGCTI.

“Banda de frecvente unde ar putea fi introdusa tehnologia de banda larga WiMAX este complet licentiata, cel putin pentru urmatorii sase ani, de aceea Inspectoratul General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei (IGCTI) le propune operatorilor solutii inovative pentru o utilizare cat mai buna a resurselor de spectru si pentru deschiderea spre noi tehnologii”, se mai arata in comunicat.

Una dintre propunerile IGCTI vizeaza ca noile licente care vor fi acordate la expirarea celor actuale, sa aiba o valabilitate de cinci ani, nu de zece ani ca in prezent, dupa care sa aiba loc o noua licitatie.

De asemenea, IGCTI a propus ca alternativa de crestere a benzii de frecvente utilizate convertirea licentelor nationale in licente regionale.

Autoritatea a mai propus companiilor din industrie modificari si in privinta procedurii de selectie pentru acordarea de licente. Pana acum IGCTI a acordat licente dupa modelul selectiei comparative, in care evaluarea se facea pe baza unor criterii stabilite de autoritate cu consultarea industriei, iar ofertele erau elaborate pentru a raspunde acestor criterii.

Pe viitor, IGCTI ia in calcul modelul selectiei competitive bazata pe oferta cea mai buna din punct de vedere financiar.

WiMAX este o tehnologie wireless, care isi propune sa integreze serviciile de date si voce cu o viteza de pana la 10MB/s.