Destinatii pe meridiane

Cehia

de     ArtLine.ro
Miercuri, 31 ianuarie 2007, 0:00


Artline.ro

Dupa ce in 1989 regimul comunist s-a prabusit milioane de turisti au ajuns in Cehoslovaci, astazi Republica Ceha (dupa ce Slovacia si Cehia s-au separat in 1993), atrasi mai ales de capitala Praga, si pe buna dreptate. Aceasta tara din centrul Europei are multe calitati cu care se poate lauda, iar Praga este unul dintre cele mai frumoase orase din intreaga lume.

Dar in afara capitalei Cehia are mult mai multe de oferit : orase medievale foarte bine pastrate, cum ar fi Cesky Krumlov, Kutna Hora, Znojmo, Karlovy Vary (Carlsbad), un oras faimos, foarte cautat de cei care doresc o cura de ape minerale, fiind inconjurati in acelasi timp de turisti bogati, multi provenind din Rusia.

Brno, cel de al doilea oras ca marime, capitala a Moraviei de Sud, este o alta destinatie, la fel ca si orasele industriale - Liberec, Cesky Tes?n, Usti nad Labem, Ostrava, Olomouc - fiecare cu farmecul sau. Iubitorii berii vor gasi adevarata bere Pilsener in Plzen. De fapt Cehia are o indelungata traditie de fabricare a berii, Budweiser fiind la origine o marca ceha.

Marca originala - Budvar - este produsa si astazi in Ceske Budejovice, unde veti gasi si cea mai mare piata publica din Europa.

La prima calatorie puteti alege urmatorul traseu, care va va face cu siguranta sa reveniti si cu alta ocazie - incepeti din Praga, mergeti pe drumul national Pelhrimov. Dupa o scurta oprire aici continuati sa mergeti spre Telc, apoi spre Slavonice and Ceske Budejovice. Aici va puteti petrece noaptea, pentru a porni apoi spre Cesky krumlov.

Locurile sunt incarcate de farmec, fiind un amestec de centre istorice superbe, cladiri, gradini, piete si peisaje rurale.

GEOGRAFIE

Republica Ceha se gaseste relativ in centrul geografic al Europei, avand o suprafata de 78.866 km patrati. Nu are acces la mare, aflandu-se la 326 km de Marea Baltica si 322 de Marea Adriatica. Cehia este vecina cu Germania, Polonia, Austria si Slovacia.
DESTINATII

Praga : bijuteria Cehiei si unul dintre cele mai frumoase orase ale Europei - si, de ce nu, din lume -, este un amestec de cladiri, monumente si amintiri care sunt tot atatea marturii ale secolelor trecute.

Un muzeu urias al creatiilor arhitecturale, de la roman si gotic, trecand prin Renastere si baroc, la Art Nouveau, Cubism si deconstructivism, este orasul in care toate acete expresii stilistice convietuiesc in deplina armonie.

O mare sansa a acestui oras este ca majoritatea cladirilor au reusit sa supravietuiasca, printr-un miracol, distrugerilor din timpul celui de al doilea razboi mondial, care distrusese complet alte frumoase capitale europene. Si nici macar regimul comunist, in pofida preferintei pentru arhitectura masiva si rece de inspiratie sovietica, nu a putut distruge miracolul praghez.

In fapt, ca o ironie a istoriei, unele dintre cladirile construite in timpul regimului comunist completeaza in mod fericit imaginea de ansamblu a orasului.
Pentru a descoperi Praga aveti nevoie de cateva zile bune, poate chiar de saptamani daca doriti sa nu ratati ceva important. Doar centrul orasului, cu povestile si detaliile arhitectonice minutioase cere timp, iar unele amanunte v-ar putea scapa daca va limitati la o plimbare ce urmeaza pas cu pas paginile ghidului de calatorie.

Praga inseamna inainte de orice curajul si placerea de a o descoperi. Nu trebuie in nici un caz sa ratati locuri precum Castelul din Praga, Piata Veche, Podul Carol, Dealul Petrin.

Dar si cartierele de langa centru, precum Zizkov sau Vinohrady, au foarte multe de oferit turistilor, fie si numai pentru elegantele si rafinatele restaurante si localuri, unde puteti lua o cina pragheza, stropita din belsug cu vinurile si berea locala.

Gradina Zoologica din Troja este o alta destinatie preferata, atat pentru calitatea sa cat si pentru numarul animalelor, care creste de la un an la altul. Totul este organizat ca pentru un parc un aer liber, unde animalele sa fie cat mai sanatoase, iar oaspetii sa descopere frumusetea naturala.

Dar Praga inseamna mult mai mult decat un simplu oras, mai ales pentru locuitorii sai, care sunt mandri de capitala ceha. Cei care vor doar sa se odihneasca, sa uite de grijile cotidiene, au venit cu siguranta in orasul potrivit, pentru ca nimic nu este mai placut decat o plimbare si descoperirea unor obiective culturale celebre in intreaga lume.

Sigur ca puteti sa va distrati in vreun club, sa descoperiti viata de noapte cu ritm trepidant a Pragai, dar pentru inceput e bine sa o luati pas cu pas. Praga inseamna cultura.

Fie ca doriti sa petreceti o seara la opera, sa vizitati o galerie de arta sau un muzeu, sa participati la seri de poezie sau dans, veti gasi in fiecare zi a saptamanii unde sa va duceti, iar zilele vor trece cumplit de repede. Pe masura ce cantitatea si calitatea bunurilor si serviciilor continua sa creasca, Praga devine o destinatie tot mai des aleasa de turisti.

Locatia centrala a orasului si excelenta retea de transport fac din Praga punctul de plecare pentru cei care vor sa descopere frumusetile Republicii Cehe. Un lucru este sigur, cu siguranta ca nu va veti putea plictisi la Praga.

Brno : al doilea oras ca marime din Republica Ceha, strajuit de dealurile Petrov si Spilberg. In varful dealului Petrov sa gaseste Biserica Sf Petru si Pavel, iar pe Spilberg mai multe fortificatii din epoca baroca. In centrul orasului veti gasi atat locuinte si palate cat si biserici, toate in buna stare de conservare. Nu uitati sa vizitati Palatul Ditrichstein, vechea primarie gotica.

Brno este si un important centru cultural. Aici se gaseste Orchestra filarmonica Brno, faimosul cvartet Janacek, un muzeu entografic, Muzeul Medelianum, Paviolionul Anthropos. In afara acestora mai puteti vizita Muzeul Brno, Muzeul tehnologiei, Muzeul culturii romilor, Muzeul medicinii veterinare, Galeria Moravia.

Cei care doresc un spectacol pot merge la unul din cele zece teatre, cu repertorii variate.

Ostrava : este al treilea oras ca marime, cu 320 000 locuitori, si unul dintre cele mai interesante pentru turisti, mai ales datorita faptului ca din 1989 acest oras industrial s-a schimbat radical, devenind un important centru cultural, comercial si nu in ultimul rand sportiv.

Poate ca cea mai cunoscuta strada din Ostrava, si care i-a adus un plus de farmec printre localnici si turisti, este Stodolni, pe care se gasesc peste 70 de cluburi si localuri, cu specific diferit, care isi asteapta mereu musafirii. Veti gasi aici cel putin un local pe gustul dv, pentru ca fiecare ofera muzica, stil si atmosfera diferite, pe langa excelente meniuri.

In fiecare saptamana agitatia este maxima aici, iar mii de oameni aleg sa isi petreaca macar cateva ore pe strada Stodolni. Cei care sunt mai curand pasionati de istorie vor merge cu siguranta in centrul vechi, recent restaurat, care ofera cladiri interesante, biserici si magazine de tot felul.

Ostrava este si un oras al sportului, existand aici peste 120 de sali, cinci stadioane, 11 bazine de inot acoperite, cinci stranduri, inclusiv cel din Poruba, cel mai mare din tara. Pasionatii de drumetii montane nu au fost uitati, putand face excursii sau sporturi de iarna pe muntii Beskydy si Jeseniky, aflati langa oras.

Tot in apropiere veti gasi si terenul de golf de la Silherovice, cunoscut in intreaga lume si foarte apreciat de pasionatii acestui sport.
Ostrava este si un important centru cultural ceh. Exista cinci teatre in oras, unde au loc spectacole de opera, teatru, balet si opereta. Alte spectacole, jucate atat de artisti cehi cat si straini sunt puse in scene si la alte sali si centre din oras.

Muzeul Minier OKD, cunoscut in intreaga Europa, ofera curiosilor informatii detaliate despre istoria mineritului in regiune, ocupatie care a adus prosperitatea in Ostrava mai ales in trecut. In afara lampilor si altor echipamente, vizitatorii pot vedea si replica unui tunel de mina sau sa descopere vestigiile asezarilor preistorice din zona.

Cesky Krumlov : unul dintre cele mai interesante locuri din Cehia, un oras medieval situat la sud de Praga, un spatiu al culturii, istoriei si aventurii, care ofera turistilor sansa de a se intoarce in trecut. Aici se gaseste al doilea castel ca marime din Cehia.

Pasionatii de cultura pot vizita Muzeul Egon Schiele, care ofera sansa descoperiri lucrarilor acestui artist, alaturi de creatiile unor artisti locali mai putini cunoscuti. Nici pasionatii de aventuri si sport nu au fost uitati, acestia putand sa faca o plimbare cu barca pe Raul Vltava.

Olomouc : este unul dintre cele mai importante orase ale Republicii Cehe, avand o populatie de peste 100.000 locuitori. Datorita istoriei, universitatii renumite in intreaga Europa, culturii si mestesugurilor locale, dar mai ales datorita situarii geografice, in zona centrala a Moraviei, Olomouc a fost mereu un oras cautat de turisti, oameni de afaceri si comercianti.

Se ajunge usor la Olomouc datorita retelei excelente de drumuri, fiind singurul oras ceh, cu exceptia capitalei Praga, aflat la intersectia a doua drumuri nationale si internationale. Economic, Olomouc este un oras industrial, serviciile fiind in continua dezvoltare.

Datorita locatiei, traditiei economice si fortei de lucru calificate, orasul are un puternic potential de dezvoltare, fiind deschis initiativelor economice venite din intreaga Europa, dar oferind si turistilor o destinatie interesanta.

Plzen : unul dintre orasele cu care cehii se mandresc, dar in acelasi timp si un loc de "pelerinaj" pentru cei care doresc o bere de calitate : aici a fost produsa pentru prima oara berea Lager. In multe limbi europene numele de Pilsen provine de la numele german al orasului.

Asa ca nu este o surpriza pentru nimeni faptul ca una dintre atractiile principale orasului este fabrica de bere Pilsner Urquell (Prazdroj). Orasul a fost fondat in 1295 de regele Vaclav II. Centrul orasului este dominat de turnul Catedralei gotice Sf Bartolomeu, cu o inaltime de 102.26 m, cel mai inalt turn din Boemia. Piata centrala, unde se gaseste catedrala, este a doua ca marime din Boemia.

La origini aceasta piata era doar o pasune pentru animalele locuitorilor. Multe dintre casele vechi s-au pastrat foarte bine, fiind restaurate cu migala si oferind orasului un aer interesant si vechi. Mai ales cladirea primariei este bogat ornamentat, fiind construita in secolul XVI si unul dintre obiectivele turistice foarte cautate ale orasului.

De-a lungul strazii Prazska veti gasi de asemenea mai multe cladiri interesante, in stil renascentist si gotic, multe modificate ulterior in stil baroc.
La mica distanta de centrul orasului se gaseste cea mai mare sinagoga din Boemia, care domina panorama orasului, fiind unul dintre centrele culturale si spirituale ale comunitatii mozaice din Cehia, si una dintre cele mai reusite constructii din Plzen. La doar cateva minute distanta se gaseste teatrul J.K.

Tyl, construit la sfarsitul secolului XIX, iar in jurul centrului orasului va puteti plimba printr-un parc mereu verde, amenajat pe locul unde odinioara se ridicau zidurile medievale. Intregul oras este marcat de ritmul rapid al schimbarii si evolutiei.

Puternica revolutie industriala de la sfarsitul secolului XIX a schimbat rapid atmosfera medievala in favoarea celei a unui oras modern, in continua dezvoltare. Industria siderurgica, miniera si mai ales traditionala fabrica de bere au facut din Plzen un oras bogat si al doilea ca marime din Boemia.
In afara orasului, sper sud-est, se gasesc ruinele castelului Radyne, contruit in secolul XIV de regele Carol IV. Situat pe varful unui deal, castelul poate fi vizitat de pasionatii de istorie, oferind o panorama interesanta.

Znojmo : fondat in 1226, are circa 40.000 locuitori, pastrandu-si si astazi farmecul medieval. In apropiere de Znojmo se gaseste unul din cele trei Parcuri Nationale din Republica Ceha. Este o importanta regiune viticola, dar este o destinatie potrivita si pentru cei care sunt pasionati de excursii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


158 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by