Schimbarile climatice din lume au loc, in proportie de 90%, din cauza actiunilor umane - este concluzia Comitetului Interguvernamental pentru Schimbari Climatice. Acesta a prezentat, saptamana trecuta, raportul asupra incalzirii globale.

Documentul, preluat de presa din toata lumea, mai spune ca noi, oamenii, suntem responsabili pentru cresterea temperaturii medii pe glob, incepand de la mijlocul secolului XX. Emisia gazelor cu efect de sera, in urma activitatilor umane, va cauza grave dereglari climatice, accentuand incalzirea globala si cresterea nivelului marilor si oceanelor.

Lucrurile care ii sperie direct pe oameni, dincolo de chestiunile teoretice, sunt legate de starea vremii si de modificarile din ce in ce mai vizibile in privinta fenomenelor naturale. Raportul la care m-am referit mai spune ca este foarte posibil sa fie tot mai frecvente zilele cu fenomene extreme: valuri de canicula, precipitatii puternice, uragane si taifunuri tot mai intense. Iar nivelul oceanelor ar putea creste cu 19 pana la 58 cm.

Una peste alta, documentul - care ar trebui sa ne ingrijoreze sau macar sa ne stimuleze pentru o mai buna protectie a mediului - trage un semnal de alarma ca, daca in 10 ani nu se limiteaza emisia gazelor cu efect de sera, schimbarile climatice vor scapa de sub control si vor provoca grave dezechilibre in natura.

Faptul ca mai multe tari importante din Europa au participat la o actiune-simbol, provocand o pana de curent electric, este inca un argument ca lucrurile nu mai pot continua in directia nepasarii. Un semnal de alarma de cinci minute, impotriva incalzirii globale, este nu doar un gest, ci poate si un semn ca macar de-acum inainte lucrurile se vor schimba in bine.

De fapt, preocuparea pentru mediu - neincluzand aici excesele - dateaza de la inceputurile industrializarii. Ce pacat insa ca, de cele mai multe ori, actiunile erau considerate mofturi si la noi, si pretutindeni. Lumea, in general, nu reactioneaza decat daca din patru sunt doar doua anotimpuri sau, mai grav, daca in loc de vreme buna e tsunami.

Faptul ca omul e atat de stapan pe propriul destin si pe resursele pe care le exploateaza este si un lucru bun, progresist, dar si unul care suna ca o amenintare.

Noi, ca romani, am putea spune ca nu avem inca motive sa fim prea ingrijorati, desi unii ministri care “administreaza“ taxele de mediu si-ar dori sa fim putin mai afectati.

Nu vorbim de zone gen Copsa Mica, dar, ca medie, daca analizam situatia emisiilor de gaze de sera pe cap de locuitor in Europa, observam ca la noi aerul este mai curat decat cel din Elvetia - tara cunoscuta pentru mediul nepoluant.

De altfel, din intreaga Uniune Europeana, doar Letonia si Lituania stau mai bine ca Romania din acest punct de vedere. Nu e o inventie, ci concluzia unui studiu al Agentiei Europene de Mediu.

Dar nu e momentul pentru relaxare, ci pentru o avertizare. Dupa ce 17 ani ne-am dat ghes sa ne obisnuim cu stilul occidental de viata, probabil ca ne vor trebui tot atatia pentru a ne lamuri ca vrem sa avem si o viata sanatoasa, dincolo de una tumultuoasa.