Romania, prin ambasadorul sau la Roma, este co-semnatara unei initiative propuse de ambasada SUA in Italia, conform careia Afganistanul reprezinta o prioritate cheie a NATO. Astfel, intr-un articol din editia de duminica a cotidianului La Repubblica semnat de ambasadorii a sase state se cerea Italiei sa nu-si retraga trupele din Afganistan.

Ministrul italian al Afacerilor Externe, Massimo D'Alema, a declarat luni, in timpul unei vizite la Seul, ca este vorba despre o initiativa "neobisnuita". "Cred ca asemenea chestiuni se pot discuta in alt mod", a mai spus D'Alema.

Articolul publicat in La Repubblica este un editorial semnat de ambasadorii la Roma ai Australiei, Canadei, Marii Britanii, Olandei, Romaniei si SUA, si incurajeaza Italia sa isi mentina trupele in razboiul din Afganistan.

Nota semnata si de catre ambasadorul roman, Cristian Valentin Colteanu, subliniaza progresele inregistrate in Afganistan in materie de functionare a sistemului decmocratic dupa inlaturarea de la putere a regimului condus de talibani.

Reactiile din presa italiana au fost insa dure la adresa diplomatilor, a caror initiativa a fost descrisa drept „o gafa”.

La Stampa: "Gafa ambasadorilor ia prin surprindere presedintia". Cotidianul scoate in evidenta faptul ca autoritatile italiene au fost foarte uimite de faptul ca ambasadorii din cele sase tari au preferat sa publice acest apel in paginile cotidianului La Repubblica, in loc sa o trimita Guvernului.

Presedintele Italiei a afirmat ca este de acord cu afirmatiile ministrului Apararii, Arturo Parisi, care a catalogat initiativa drept "neobisnuita". Problema scrisorii urmeaza sa fie dezbatuta la viitoarea intalnire a liderilor Uniunii de stanga, aflata la guvernare, convocata de premierul Romano Prodi.

Romania nu isi retrage cuvintele

Ministerul Afacerilor Externe din Romania apara initiativa ambasadorului din Italia. "Continutul acestui articol este perfect concordant cu prioritatile Romaniei, tara noastra fiind un contributor important si apreciat la eforturile internationale de stabilizare si reconstructie a Afganistanului", se arata intr-un comunicat MAE.

„Romania ramane consecventa obiectivelor sale de politica externa si isi va respecta angajamentele asumate in Afganistan. Consideram participarea solidara la eforturile de reconstructie si stabilizare drept o investitie in viitorul Afganistanului, precum si in propria noastra securitate si cea a tuturor aliatilor nostri”, se mai precizeaza in comunicat.