Stadardele de mediu va fi una din cele mai importante provocari cu care se vor confrunta societatile romanesti, iar aderarea Romaniei la Uniunea Europeana va aduce noi sanse pentru companiile romanesti, oferind multor firme posibilitati noi de a se extinde in noile piete.

Acestea sunt doua dintre concluziile dezbaterii cu tema "Romania dupa aderarea la UE: Realizari si provocari", realizata de KMPG Romania.

Datorita faptului ca Romania a dobandit statutul statutului de tara membra a Uniunii Europene la 1 ianaurie 2007, nici o societate romaneasca nu mai poate functiona in prezent fara o autorizatie de mediu si fara a se conforma anumitor norme specifice referitoare la emisiile de poluanti si la impactul asupra mediului, respectarea acestor

standarde urmand sa fie una din cele mai importante provocari cu care se vor confrunta societatile romanesti in viitor, se arata in "Romania dupa aderarea la UE: Realizari si provocari".

"Legislatia UE a impus cerinte mai stricte asupra companiilor romanesti, si ne putem astepta la tendinta catre o legislatie mai dura daca tinem cont de interesul manifestat la nivel international din partea guvernelor, ONG-urilor si mass media in probleme legate de mediu. Aplicarea va fi de asemenea mai stricta decat in trecut", a declarat Victor Kevehazi, Senior Partner al KPMG Romania.

De asemenea, KPMG puncteaza noile traiectorii in domeniul auditului si a Directivei privind Pietele de Instrumente Financiare (MiFID). Directiva are ca obiectiv promovarea liberei circulatii a bunurilor si serviciilor, dar si incurajarea unei competitii transfrontaliere, reala, in sectorul serviciilor financiare, urmand a intra in vigoare la 1 noiembrie 2007.

Reguli de guvernare corporatista

Conform analistilor de la KPMG Romania, noile reguli de guvernare corporatista vor avea implicatii majore pentru mediul de afaceri romanesc, iar firmele trebuie sa se adapteze urgent.

"Desi noua legislatie a intrat in vigoare in decembrie 2006, doar cateva societati au inteles complexitatea si amploarea schimbarilor necesare pentru a se conforma noilor cerinte, si chiar mai putine au fost cele care inceput sa le puna in aplicare", a apreciat Daniela Nemoianu, Advisory Partner, KPMG Romania.

Consultantii KPMG considera ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana creeaza noi deschideri pentru firmele romanesti, oferind multor companii sansa de a se extinde in noile piete. Cu toate acestea, exista si anumite obstacole pe care anumite societati vor trebui sa le depaseasca, in mod special, pe termen scurt.