Alexandru Mandrut, director general al Directiei Juridice din cadrul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), a fost retinut ieri de procurorii anticoruptie sub acuzatia de luare de mita in forma continuata.

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in perioada 2006-februarie 2007, Mandrut, initial consilier in cadrul AVAS, ulterior director general al Directiei Juridice, ar fi pretins suma de 40.000 dolari de la trei dintre reprezentantii societatii "Gerom" SA Buzau, Valeriu Guma, Ludmila Buzu si Sergiu Bulatel.

In contrapartida, Mandrut s-ar fi angajat sa nu impuna penalitati societatii buzoiene, vinovata de nerespectarea clauzelor contractuale asumate in perioada postprivatizare. Mai mult, in schimbul banilor, inculpatul a acordat o serie de avize necesare mituitorilor pentru modificarea actelor constitutive ale societatii.

Alexandru Mandrut a primit in ziua de 11 septembrie 2006 o prima transa de 20.000 dolari de la mituitori, iar in data de 27 februarie 2007 inculpatul a primit de la aceleasi persoane inca 20.000 de dolari, ocazie cu care a fost prins in flagrant delict.

Ieri, inculpatii Alexandru Mandrut, Buzu Ludmila si Sergiu Bulatel au fost retinuti pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, respectiv dare de mita. De remarcat ca Valeriu Guma nu a fost retinut de procurori, deoarece acesta este parlamentar al Republicii Moldova.

Cei trei au fost prezentati cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile la Tribunalul Municipiului Bucuresti., Virgil Burla

"Gerom", la butoniera deputatului moldovean Valeriu Guma

Afacerile firmei "Gerom" SA Buzau au reunit oameni de afaceri de pe axa Bucuresti-Chisinau, unii dintre ei de-a dreptul controversati. Actionarii principali ai societatii sunt firma "Hystria Expert", cu 77 de procente, deputatul moldovean Valeriu Guma, cu 17%, si SIF Muntenia, cu 5 procente.

La randul ei, "Hystria Expert" este proprietatea unui off-shore cipriot, "Rtzen Import Export Limited". Principal actionar la "Hystria" este Constantin Iavorsky, controversat cetatean moldovean, aflat in relatii apropiate cu miliardarul Roman Abramovici, cunoscut prin afacerile derulate in Romania in sectorul energetic.

Firma "Hystria Expert" este reprezentata in Romania de Natalia Dragan, secretara a echipei de fotbal CSF Zimbrul Chisinau. Tudor Lupascu si nepotul acestuia, Leonid Lupascu, sunt doi dintre apropiatii Nataliei Dragan la Bucuresti. Lupascu a fost diplomat al Ambasadei URSS in Romania pana in 1989 si a lucrat o scurta perioada de timp la ambasada Republicii Moldova la Bucuresti.

In Consiliul de administratie al "Gerom" se mai afla si Carolina Tampiza, fiica unui inalt reprezentant al companiei "Lukoil" in Romania.

Celalalt actionar principal la "Gerom", Valeriu Guma, este cercetat penal pentru dare de mita in acest dosar. Cetatean moldovean, Guma este deputat in parlamentul tarii vecine si anterior a fost consul onorific al Republicii Moldova in Cipru. Din acest motiv, el nu a fost retinut alaturi de reprezentantii "Gerom".

Sergiu Bulatel, retinut pentru dare de mita, cetatean moldovean in varsta de 34 de ani, nascut la Chisinau, este administrator la "Gerom", insarcinat sa se ocupe de vanzarea buteliilor din sticla produse de firma buzoiana in Republica Moldova.

"Gerom" SA a fost cumparata la un moment dat de catre omul de afaceri Catalin Bulf, suspectat de a fi avut o contributie la declinul societatii Foraj Sonde Bucuresti si, ulterior, al companiei Foraj Sonde Moreni. Bulf a vandut apoi utilaje de foraj si extractie in Irak. El a fost mentionat si in raportul ONU "Petrol contra hrana", dedicat incalcarilor embargoului impus Irakului.