Parlamentarii nu au aprobat, joi, solicitarea presedintelui privind organizarea unui referendum pentru votul uninominal, pentru ca nu s-a obtinut numarul necesar de voturi "pentru". In favoarea propunerii s-au pronuntat 233 de parlamentari, in conditiile in care pentru aprobare erau necesare 235 de voturi.

Saptamana viitoare, Birourile Permanente reunite vor propune o noua forma a textului, care va fi supusa din nou votului Parlamentului.

Presedintele poate declansa referendumul chiar daca parlamentarii nu sunt de acord. Initiativa parlamentarilor PRM de a ignora scrisoarea presedintelui, fara a se mai da avizul Parlamentului a fost respinsa.

Parlamentarii au respins, cu 128 de voturi impotriva, 43 pentru si 135 de abtineri propunerea PRM, de a ignora scrisoarea presedintelui, fara a se mai da avizul Parlamentului.

Cum au votat parlamentarii ?

Parlamentarii au votat nominal proiectul de hotarare prin care avizeaza favorabil solicitarea presedintelui Basescu privind initierea unui "referendum consultativ privind votul uninominal".

Propunerea schimbarii sistemului de vot a fost sustinuta de PD si de PLD. UDMR si PRM s-au exprimat deschis impotriva votului uninominal. PSD, PC si PNL spun ca au deja propuneri privind votul uninominal iar referendumul nu ar fi necesar, dar au votat pentru propunerea presedintelui.

La votul pe proiect in ansamblu au votat impotriva toti senatorii UDMR si PRM, Antonie Iorgovan (PSD) si Paul Pacuraru (PNL). Acesta din urma a declarat ca "referendumul este o prostie, un mod de a cheltui banii publici". Dintre deputati, alaturi de cei ai UDMR si PRM au mai votat impotriva Ioan Ghise (PNL) si Cozmin Gusa (PIN).

Fragmente din discursurile parlamentarilor

  • Deputatul PNL, Ioan Ghise: "Propunerea presedintelui pentru un referendum referitor la votul uninominal este o actiune cu caracter profund propagandistic. Se desfasoara o competitie intre cine este mai iute in a promova un referendum national".

  • Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu:"Este o necesitate evidenta reformarea clasei politice. Parlamentul este pe ultimul loc in simpatia electoratului. De aceea, este necesar votul uninominal".

  • Deputatul PSD, Victor Ponta:"Asistam la un dialog al surzilor: cand vorbeste presedintele, noi nu il ascultam, cand vorbim noi, parlamentarii, presedintele nu ne asculta. Ar fi fost bine sa fie macar un reprezentant al sefului statului".

  • Senatorul PRM, Verginia Verdinas:"PRM nu va vota solicitarea presedintelui. Exista riscul ca o asemenea initiativa sa fie catastrofala pentru democratia romaneasca fragila".

  • Senatorul UDMR, Verestoy Atilla:"In actualul sistem cam 5-7% dintre voturi se pierd, deoarece se voteaza si partide care nu ating pragul de intrare in Parlament. Intr-un scrutin uninominal, conform statisticilor pe care le cunoastem, pierderea este de peste 30%. Deci 30% din aceasta tara va fi condamnata de a nu se mai regasi in niciun mandat".

    Cum se poate organiza referendumul

    Conform Constitutiei, printre prerogativele presedintelui se numara si declansarea referendumului pe probleme de interes national, dupa consultarea Parlamentului.

    Conform Legii 3/2000, referendumul poate fi organizat numai dupa ce Parlamentul isi exprima punctul de vedere asupra problemei “printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor".

    Punctul de vedere al Parlamentului este consultativ. Cu alte cuvinte, presedintele poate declansa referendumul chiar daca parlamentarii nu sunt de acord.

    Conform aceleiasi Legi, stabilirea datei referendumului si a problemei supuse votului se face prin decret prezidential. Pentru a fi adoptata, propunerea trebuie votata de jumatate plus unu dintre participantii la referendum.