Marea Britanie a anuntat, miercuri, ca serviciul de informatii interne, MI5, are un nou director. Un purtator de cuvant a declarat ca actualul sef al MI5, Eliza Manningham-Buller, va fi inlocuita in functie de Jonathan Evans, director general adjunct al serviciilor britanice. Manningham-Buller a anuntat la sfarsitul anului trecut ca ca va demisiona pe data de 8 aprilie, relateaza Reuters.

Evans, in varsta de 49 de ani, era principalul favorit pentru aceasta functie. Acesta s-a inrolat in MI5 in 1980, a activat in contraspionaj si ulterior in operatiunile de combatere a terorismului din Irlanda de Nord.

Numele directorilor MI5 nu erau cunoscute inainte de 1991, insa odata cu numirea primei femei ca director - Stella Rimington - Guvernul a decis sa le faca publice.

In pofida unor masuri timide de deschidere catre opinia publica, inclusiv prin crearea unui site Internet care explica modalitatea de a obtine un loc de munca in agentie, directorul MI5 apare rar in public.

La 7 iulie 2005, Marea Britanie s-a confruntat pentru prima data cu atentate islamiste, cand patru britanici de origine musulmana s-au aruncat in aer in reteaua londoneza de transport in comun, provocand moartea a 52 de persoane. De atunci, autoritatile afirma ca au dejucat alte sase atentate islamiste.

Unul dintre cele mai complexe planuri a fost cel din data de 10 august, cand politia si serviciile secrete britanice au dejucat un atac terorist de anvergura, care viza prabusirea unor avioane de pasageri, ce faceau legatura intre Marea Britanie si Statele Unite.

Autoritatile britanice au declarat, atunci, ca reusita s-a datorat unei anchete desfasurate pe o perioada de cateva lui, in urma careia au fost arestati peste 25 de britanici de origine pakistaneza.