Ministrul de interne Vasile Blaga a anuntat ieri ca in fruntea Directiei Generale Anticoruptie are cele mai mari sanse sa fie numit procurorul Irinel Paun • Acesta s-a "evidentiat" in activitatea sa prin "scutirea" controversatului Sorin Ovidiu Vintu de acuzatiile aduse in dosarul FNI, din motive medicale • Acceptul pentru numirea lui Paun in aceasta functie demonstreaza ca ministrul Blaga se afla sub bocancul generalilor din Ministerul de Interne.

Procurorul sef, in cadrul Sectiei I de combatere a coruptiei din Directia Generala Anticoruptie (DGA), Irinel Paun a fost singurul nominalizat (dupa ce Marian Santion, fostul sef DGA si-a data demisia din motive profesionale), in functia de director general al DGA.

Insa peste o saptamana vom afla daca procurorul care l-a "scutit" pe Vintu, din motive medicale, de infractiunile comise in dosarul Fondului National de Investitii (FNI) va fi numit "tartor sef" in cadrul DGA. Sa fie oare acestea "serviciile" pe care le primeste Irinel Paun, in schimbul disjungeri lui Sorin Ovidiu Vintu din FNI?

Un trecut dubios

Pe vremea cand Paun era procuror in cadrul parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata, adica in anul 2004, acesta a intocmit rechizitoriu in dosarul FNI.

In urma cercetarilor, Sorin Ovidiu Vintu, fostul infractor de drept comun, ocupa pozitia 15 intre cei 17 inculpati si invinuitii existenti in materialul de urmarire penala. Anchetatorii il acuzau la momentul respectiv pe SOV, ca ar fi comis infractiuni extrem de grave: spalare de bani, asociere in vederea savarsirii de infractiuni, fals in declaratii si uz de fals ori instigare la inselaciune.

Pana aici, toate bune si frumoase, datorita in special primilor procurori care au anchetat cazul (echipa a fost formata din procuror Luminta Sega - actualmente decedata in urma unei intoxicari cu aluminiu, subcomisar Constantin Duvac, inspector Constantin Dobleaga), numai ca in final Vintu nu a fost trimis in judecata.

Iar "meritele deosebite" pentru aceasta "reusita" i se acorda procurorului Irinel Paun care a disjuns cauza din considerente medicale (Vintu isi rupsese piciorul). Ceea ce au ignorat sefii DIICOT si anchetatorul Paun a fost faptul ca disjungerea pe motive medicale nu exista in vreun cod dupa care se aplica procedura penala.

Paun a inchis ochii la ilegalitatile lui SOV

In rechizitoriu intocmit, Irinel Paun recunoaste ca nelegiuirile in functionarea si administrarea fondului s-au facut inclusiv in perioada in care SOV era tatal FNI-ului.

Astfel, anchetatorul precizeza ca una dintre cauzele care au generat pagube in activitatea FNI a fost diminuarea numarului unitatilor de fond aflate in circulatie, fapt ce a avut ca efect direct cresterea nereala a valorii unitatilor de fond in raport de care s-au efectuat rascumpararile si care a generat plata unor sume de bani in plus, necuvenite, din fondurile investitorilor FNI.

Acelasi rechizitoriu precizeaza ca o alta cauza importanta care a determinat intrarea FNI in incapacitate de plata a constituit-o reevaluarea nejustificata a actiunilor aflate in portofoliul FNI.

Disjungerea lui SOV sau scutirea medicala

Modul in care Parchetul explica la acea data disjungerea dosarului este de-a dreptul hilar. Procurorii au apreciat ca "inculpatul Sorin Ovidiu Vintu a suferit o interventie chirurgicala ca urmare a unui accident casnic, fiind in imposibilitatea de a participa la efectuarea unor acte de urmarire penala".

De asemenea, tot in "scutire" se precizeaza ca inculpatul nu a semnat niciun act decizional cu privire la administrarea FNI si ca au existat opinii separate ale unor experti care pun sub semnul intrebarii vinovatia inculpatului.

Integral in Curentul