Adresam aceasta scrisoare cu ocazia aniversarii a 17 ani de la Proclamatia de la Timisoara - adevarata carta a revolutiei anticomuniste din Romania. Preluand concluziile Raportului elaborat de Comisia prezidentiala pentru analiza dictaturii comuniste din Romania, in ziua de 18 decembrie 2006, presedintele tarii a condamnat oficial regimul comunist, declarindu-l nelegitim si criminal.

Aceasta condamnare a fost facuta si in spiritul Rezolutiei nr. 1481 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei din 25 ianuarie 2006.

Romania a fost primul dintre fostele state comuniste in care crimele regimului comunist au fost condamnate in baza unui asemenea raport. Consideram ca, indiferent de criticile ce pot fi aduse Raportului, nici un roman de buna credinta nu poate contesta justetea unei asemenea condamnari.

Cu toate acestea, impotriva evidentei acestor crime, la data de 18 decembrie 2006, s-a incercat tocmai in Parlamentul Romaniei impiedicarea condamnarii crimelor comunismului.

Reamintim ca, in vreme ce in toate celelalte tari comuniste din Europa caderea comunismului s-a produs fara inregistrarea de victime, in Romania prabusirea dictaturii comuniste s-a soldat cu peste 1.100 de morti si peste 3.300 de raniti. Printre cei cercetati de Justitie ca responsabili ai acestui masacru se afla personalitati publice si politice, unele prezente chiar in Parlamentul Romaniei.

Tentativa de impiedicare a condamnarii oficiale a crimelor comunismului, incercata la 17 ani de la caderea oficiala a acestuia, confirma faptul ca flagelul comunist nu a fost invins decat partial in decembrie 1989.

Avand in vedere ca actuala criza politica din Romania a fost declansata imediat dupa condamnarea oficiala a crimelor comunismului, consideram ca aceasta criza reprezinta o incercare de a bloca urmarile firesti ale condamnarii oficiale.

Condamnarea crimelor regimului comunist va fi deplina doar atunci cand recomandarile Raportului vor deveni o realitate de care Romania are atat de multa nevoie. Parlamentul are datoria morala de a face posibila aceasta realitate.

In acest sens, solicitam Parlamentului Romaniei urmatoarele:

1. Adoptarea, cat mai curand posibil, a tuturor legilor care se impun conform concluziilor Raportului Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania - raport declarat document al statului roman. Publicarea urgenta de catre Parlamentului Romaniei a unui calendar cu datele-limita la care vor fi adoptate respectivele legi.

Stabilirea prioritatilor in adoptarea acestor legi de comun acord cu reprezentantii societatii civile si ai opiniei publice.

2. “Avand in vedere criminalitatea si nelegitimitatea regimului comunist, se impune adoptarea urgenta a legii lustratiei” (citat din Raport, pag. 636). Mentionam ca aceasta lege reprezinta, in esenta, punctul 8 al Proclamatiei de la Timisoara.

Legea lustratiei a fost initiata in Parlament inca din 1994, respectiv din 1997, de catre deputatii PNTCD Constantin Ticu Dumitrescu si George Serban. Datorita initiativei PNL, legea lustratiei a fost adoptata anul trecut de Senat, fiind insa total blocata, de aproape un an, in Camera Deputatilor.

3. Conform concluziilor Raportului (pag.633), solicitam sprijinul moral al Parlamentului pentru finalizarea cercetarilor Justitiei referitoare la masacrul din decembrie 1989 si la fratricidul din iunie 1990. Cercetarile au fost incepute acum 17 ani tocmai de diferite comisii ale Parlamentului, concluziile acestora fiind neclare.

Cercetarile prin Justitie au fost incepute abia in 1999, fiind suspendate in timpul guvernarii Iliescu-PSD (2000-2004), blocandu-se astfel pentru inca patru ani aflarea adevarului. Cercetarileau fost reluate in decembrie 2004. Invocam, de asemenea, concluziile Raportului elaborat de Comisia prezidentiala (pag.

633) care se refera la “necesitatea de a analiza in mod riguros, stiintific, evenimentele din decembrie 1989 si postdecembriste, direct legate de regimul comunist, inclusiv prin finalizarea in regim de urgenta a cercetarilor incepute prin justitie”.

In noiembrie 2006, d-l general-magistrat Dan Voinea a precizat ca se apropie de finalizarea dosarului “Iunie 1990” intr-un viitor extrem de apropiat. Domnia sa a precizat ca in acest dosar sunt invinuite si vor fi trimise in judecata 34 de personalitati politice si publice, pentru infractiuni foarte grave, pasibile de pedepse cuprinse intre 15 ani si inchisoare pe viata.

Potrivit celor afirmate de dl Voinea, in cazul dosarului “Decembrie 1989” numarul invinuitilor va fi semnificativ mai mare. Consideram ca parlamentarii cercetati de Justitie in calitate de invinuiti ar trebui sa se autosuspende din Parlament pana la probarea nevinovatiei lor.

4. Conform concluziilor Raportului (pag.633), solicitam sprijinul moral al Parlamentului pentru inceperea cercetarii prin Justitie a urmatoarelor evenimente: reprimarea revoltelor muncitoresti din Valea Jiului (1977) si din Brasov (1987); evenimentele de la Targu-Mures din martie 1990 (mentionam ca cercetarile au fost incepute in 1990 de o comisie parlamentara).

Este necesara de asemenea redeschiderea dosarelor „mineriadelor” din 1991 si 1999. Conform concluziilor raportului, “acestea au fost diversiuni si manifestari tipic comuniste”.

Subliniem faptul ca cercetarea prin Justitie a evenimentelor mentionate in acest apel a fost ceruta de cele mai prestigioase organizatii civice non-guvernamentale in cadrul Apelului pentru Romania din 14 iunie 2005, apel adresat principalelor autoritati ale statului, inclusiv Parlamentului.

5. Solicitam partidelor parlamentare care pana in prezent au respins condamnarea oficiala din 18 decembrie 2006, sa-si reconsidere pozitia si sa sprijine prin demersuri lipsite de orice echivoc condamnarea crimelor dictaturii comuniste. Conform concluziilor Raportului trebuie interzise “tentativele de apologie a regimului comunist.

(...) A nega crimele comunismului este la fel de inacceptabil cu a le nega pe cele ale fascismului” (pag.637). Consideram revoltatoare atitudinea unor parlamentari care apara, implicit sau explicit, regimul comunist care s-a facut vinovat de crime imprescriptibile impotriva umanitatii.

Avand in vedere ca Uniunea Europeana are nevoie de o Romanie vindecata de urmarile crimelor dictaturii comuniste, solicitam sprijinul moral al Parlamentului Uniunii Europene pentru solutionarea cererilor noastre.

11 Martie 2007

Pana in prezent aceasta scrisoare este sustinuta de urmatoarele organizatii:

- ALIANTA CIVICA, presedinte - Christian Mititelu

- SOCIETATEA TIMISOARA, presedinte - Florian Mihalcea

- ASOCIATIA 21 DECEMBRIE 1989, presedinte - Teodor Maries

- Federatia Sindicala “SOLIDARITATEA - Virgil Sahleanu” a metalurgistilor din Romania, presedinte - Gheorghe Tiber (peste 10.000 membri)

- SOLIDARITATEA UNIVERSITARA, presedinte - prof.univ.dr.Octavian Duliu

- BLOCUL NATIONAL AL REVOLUTIONARILOR - DECEMBRIE 1989 (131 de organizatii de revolutionari), presedinte - George Costin

- CONFEDERATIA NATIONALA SINDICALA "CARTEL ALFA" (peste un milion de membri), presedinte - Bogdan Iuliu Hossu

Scrisoarea este sustinuta pana in prezent de 511 de semnatari in nume propriu:

1. Pompiliu Alamorean, arhitect, intaiul primar al Timisoarei libere

2. Sorin Alexandrescu, profesor, Universitatea din Amsterdam. Membru al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania. Membru GDS

3. Serban Alexandru, student, Timisoara

4. Cristina Alexe, avocat, doctorand Universitatea Bucuresti

5. Paul Andreescu, analist, fost detinut politic, presedintele Filialei AFDPR-Constanta

6. Sanda Anghelescu, jurnalist, Bucuresti

7. Viorica Andritoiu, economista - Asociatia INFORR, Bucuresti

8. Liviu Antonesei, scriitor, presedinte - Fundatia Culturala Timpul

9. Ioan Sorin Apan, director - Seminarul Teologic Dumitru Staniloae, Brasov

10. Roxana Carmen Apetrei, medic, Alicante, Spania

11. Elena Ardelean, medic, Timisoara

12. Eugen Ardelean, inginer, Timisoara

13. Brindusa Armanca, jurnalist, prof.univ., director al Institutului Cultural Roman - Budapesta

14. Clara Arustei, inginer, Bucuresti

15. Gheorghe Arvunescu, membru al senatului Aliantei Civice

16. Michael Astner, traducator si scriitor, Iasi

17. Alexandru Avram, dr., profesor de istoria Greciei antice, Universitatea din Le Mans, Franta

18. Simona Avram, profesor, Lugoj

19. Mirel Valentin Axinte, expert marketing, Bucuresti

20. Mirko Azanatcovici, consulul Serbiei la Timisoara, cetatean de onoare al Timisoarei

21. Traian Baicu, inginer, Bamberg, Germania

22. Hannelore Baier, expert al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania, Sibiu

23. Cristian Alexandru Balogh, ing.proiectant, Satu-Mare

24. George Baltac, dr. - Universitatea Sorbonne, diplomat (consul gen.), publicist, Paris

25. Mihai Neagu Basarab, medic, Freiburg, Germania

26. Eugenia Balanescu, medic, Bucuresti

27. Florian Balanescu, medic, fost detinut politic, Bucuresti

28. Ioana Balanescu, statistician, Bucuresti

29. Mihail Bancila, inginer, Bucuresti

30. Mihaela Bancila, cercetator, Washington, SUA

31. Radu Barbulescu, scriitor, editor, presedinte Asociatia Scriitorilor Romani si Germani, Munchen, Germania

32. Monika Beck, jurnalista, Aachen, Germania

33. Ion Baurceanu, proiectant, fost detinut politic

34. Anca Baicoianu, drd., redactor sef, Editura Polirom

35. Florian Balanescu, medic, fost detinut politic, Bucuresti

36. Eugenia Balanescu, medic, Bucuresti

37. Teodor Banica, arhitect, Bucuresti

38. Vasile Batlan, profesor, istoric, Constanta

39. Maria Becker-Brindea, coregraf, Luxemburg

40. Ion Berindei, arhitect, Boston, SUA

41. Stefana Bianu, vicepresedinte - Consiliul Mondial Roman, membru al Consiliului de Onoare al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania.

42. Viorica Patea Birk, prof.univ.dr., Universidad de Salamanca, Spania

43. Magdalena Biro, manager, Timisoara

44. Dan Birta, inginer termoenergetic, Bucuresti

45. Theodora Birta-Skillicorn, prof.univ., United World College, Singapore

46. Caius Birdacel, student, Universitatea de Vest, Timisoara

47. Octavian Bzoja, inginer, fost detinut politic, presedintele Filialei AFDPR-Brasov

48. Ana Blandiana, scriitoare, creatoare a Memorialului victimelor comunismului si al rezistentei - Sighet, presedinte - Academia Civica

49. Ion Dorin Bleahu, medic pediatru, Bucuresti

50. Ioana Boca, istoric, director executiv Fundatia Academia Civica, expert al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania

51. Rodica Boconcios, vicepresedinte Alianta Civica - Filiala Bucuresti

52. Costel Bodnar, art designer, San Francisco, SUA

53. Piroska Bogdan, secretar general Societatea Timisoara

54. Adriana Boila, prof., Sibiu

55. Dorin Boila, arhitect, Sibiu

56. Ioana Bosca, sociolog, doctorand, Universitatea Pontifica Comillas, Madrid, Spania

57. Doru Botoiu, vicepresedinte - Societatea Timisoara

58. Alex P. Boti, energetician, manager, Louisiana, USA

59. Stefano Bottoni, istoric, Universita di Bologna - Italia, expert al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania

60. Theodor Brasoveanu , doctorand fizica, Universitatea Princeton, SUA

61. Paulina Branet, studenta Universitatea Timisoara

62. Mircea Brancoveanu, inginer, Heidelberg, Germania

63. Aurora Briscon, prof., Timisoara

64. Lucretia Brizu, medic, Timisoara

65. Dan Brudiu, inginer, Lugoj

66. Viorica Bucur, critic si istoric de film, prof.univ.dr. UNATC, Bucuresti

67. Petru Budrugeac, doctor in chimie, cercetator stiintific principal INCDIE ICPE-CA Bucuresti

68. Alexandru Bugar, student UPT - Arhitectura, Timisoara

69. Vladimir Bulat, istoric si critic de arta, Bucuresti-Chisinau

70. Cosmin Bumbut, fotograf, multiplu laureat international, Bucuresti

71. Constantin Burlacu, dr., presedinte al Ligii Apararii Nationale si deputat al Parlamentului International pentru Securitate si Pace, fost detinut politic in Romania, New York, SUA.

72. Tudorin Burlacu, presedinte L.O.R.D. 1989, Timisoara

73. Dezso Bustya, preot, fost detinut politic

74. Elisabeta Bustya, functionar, fost detinut politic

75. Dalina Butculescu, economist, Germania

76. Alexandru Simion Buturuga, medic internist, Paris, Franta

77. George Calalb, dr. in medicina, Bucuresti

78. Ion Caramitru, directorul Teatrului National Bucuresti, presedintele UNITER, fost ministru al Culturii (1996-2000).

79. Igor Casu, istoric, cercetator - Institutul de Istorie din Chisinau, Universitatea din Freiburg, Universitatea din Geneva, expert al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania.

80. Smaranda Cazan-Livescu, prof., presedinte Romanian American Cultural Center "Athenaeum", Fulbright Alumni Resource, presedinte Uniunea Internationala a Femeilor Romane, Atlanta, SUA

81. Dan Dumitru Calinescu, director general - Universal, Toronto, Canada

82. Florin-Gheorghe Calinescu, IT manager, Laval , Quebec , Canada

83. Ion Capatana, prof., Timisoara

84. Aurelia Capatineanu, prof., Timisoara

85. Gheorghe Capatineanu, inginer, Timisoara

86. Mircea Cartarescu, scriitor, Bucuresti

87. Alexandru Carausu, prof.dr., Iasi

88. Tinca Catana, economista, Timisoara

89. Ionut Catalin Catana, student, Timisoara

90. Vasile Cercel, revolutionar, Timisoara

91. Ruxandra Cesereanu, scriitor, Cluj

92. Silvia Chladni, medic, Timisoara

93. Ana Dorina Chiorean, arhitect, Baia Mare

94. Georgeta Ioana Chiorean, inginer geolog, Baia Mare

95. Gheorghe Sima Chiorean, inginer pensionar Cluj-Napoca

96. Pamela Sima Chiorean, medic, Cluj-Napoca

97. Radu Chirita, jurist, lector.univ.dr., Univ.Babes-Bolyai, Cluj, expert al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania.

98. Nicoleta Chirica, profesor, Atlanta, USA

99. Alexandra Ciocarlie, cercetator stiintific, Institutul de Istorie si Teorie Literara "G.Calinescu", Bucuresti

100. Ioan Ciofu, psihofiziolog, dr. in psihologie, Bucuresti

101. Ioan Ciolac, inginer, inginer, Timisoara

102. Anamaria Ciuhandu, presedinte Clubul femeilor crestin-democrate din Banat

103. Marius Ciupertea, librar, Timisoara

104. Octavian Ciupitu, architect, Stockholm, Suedia

105. Zaharia Clitan, student Universitatea Timisoara

106. Petre Remus Cirstea, muzeograf - Muzeul Jud.Arges, asist.univ. Universitatea din Pitesti

107. Alexandru Ghe. Cojocaru, inginer, Ploiesti

108. Mihaela Cojocaru, studenta, Timisoara

109. Victor Cojocaru, dr., cercetator stiintific, Institutul de Arheologie al Academiei Romane, Iasi

110. Silvia Colfescu, director editorial, Editura Vremea, Bucuresti

111. Denisa Comanescu, scriitoare, director editorial, Editura Humanitas

112. Doina Constandache, arhitect, Paris, Franta

113. Mioara Constandache, profesoara, Tulcea

114. Alexandru Constantinescu, realizator TV, Lugoj

115. Mihai Constantinescu, regizor de film, fost detinut politic, Bucuresti

116. Nicolae Constantinescu, prof.dr., membru al Academiei de Stiinte Medicale din Romania

117. Rodica si Flavia Coposu, surorile lui Corneliu Coposu, presedintele moral al Romaniei postcomuniste.

118. Adrian Corduneanu, profesor, Universitatea Tehnica Iasi

119. Doina Cornea, disidenta si luptatoare anticomunista

120. Raico Cornea, jurnalist, Timisoara

121. Dumitru Cormos, profesor, fost detinut politic

122. George Costin, presedintele Blocul National al Revolutionarilor - Decembrie 1989 (131 de organizatii de revolutionari)

123. Miron Costin, medic, Los Angeles, SUA

124. Speranta Costin, fizician, Los Angeles, SUA

125. Christian Craciun, profesor, Floresti, Prahova

126. Iuliu Cosuletu, avocat, Brasov

127. Gabriel Cristache, inginer senior expert, M?nchen, Germania

128. Marius Cristian, istoric, Iasi

129. Bogdan Cranganu-Cretu, dr., cercetator, ABB Switzerland AG, Elvetia

130. Mihai Crizmic, librar, Timisoara

131. Stefan Crunteanu, profesor, Timisoara

132. Petru Pilu Cuculanu, prof., Timisoara

133. Nicolae Cupcea, prof.univ.dr., Universitatea Politehnica, Bucuresti

134. Elena Dan Grisel, bibliotecara, Institut suisse de droit compare, Lausanne, Elvetia

135. Nicolae Danciu, economist, Timisoara

136. Dan Danila, poet, traducator, Leonberg, Germania

137. Lucia Darian, web-designer, Roma, Italia

138. Lucia Daramus, redactor, scriitor, Cluj-Napoca

139. Raluca Ilaria Demetrescu, artist vizual, Paris

140. Ruxandra Demetrescu, conf.univ.dr., Universitatea Nationala de Arte Frumoase, Bucuresti

141. Bern?d Denes, cercetator, Canada

142. Mircea A. Diaconu, critic literar, prof. univ. - Universitatea din Suceava

143. Dan Dimancescu, scriitor si jurnalist, Boston, SUA

144. Andreea Divin, tehnoredactor, Timisoara

145. Dorin Dobrincu, istoric, Institutul de Istorie “A.D. Xenopol”, Iasi, expert al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania.

146. Vasile Docea, dr., conf.univ., Timisoara

147. Nicolae Dosa, muzician, orchestra filarmonica din Monte-Carlo, Nice, Franta

148. Orchestre Philarmonique de Monte-Carlo

149. Marin Dov, jurnalist, Timisoara

150. Octavian Duliu, presedinte - Solidaritatea Universitara, prof.univ.dr., Facultatea de Fizica, Universitatea Bucuresti

151. Aurora Silvia Dumitrescu, profesoara, fost detinut politic

152. Cristinel Dumitrescu, inginer, fost detinut politic

153. Florin Dumitrescu, economist, fost detinut politic

154. Paul Dumitrescu, inginer, fost detinut politic

155. Ion T. Dumitru, fost detinut politic, trezorier, Fundatia Culturala Memoria - Arges

156. Stelian Dumistracel, prof.univ., Universitatea Al.I.Cuza, Iasi

157. Horia Dulvac, scriitor, Timisoara

158. Mariana Dulvac, inginer, Timisoara

159. Dan L. Dusleag, asist.univ., Indiana University, SUA

160. Lucia Dusleag, pediatru, Toronto, Canada

161. Eugenia Duta, muzician, Franta

162. Mircea Dutescu, prof. dr., medic, Aachen, Germania

163. Constantin-Laurentiu Erbiceanu, inginer, Frankfurt/M, Germania

164. Minodora Emandi, profesoara, Timisoara

165. Smaranda Enache, co-presedinta - Liga PRO EUROPA, membra GDS.

166. Ionel Enculescu, inginer, Timisoara

167. Constantin Eretescu, scriitor, Providence, SUA

168. Ioana Filat, redactor si traducator, Editura Polirom, Bucuresti

169. Nicolae Filin, comerciant, Timisoara

170. Ion Filotti, prof. univ. - New York University, Columbia University, Universite de Paris, Orsay. Cercetator - Directeur de Recherches, Centre National de la Recherche Scientifique, Paris, Franta.

171. Ana Flana, medic, Timisoara

172. Mariana Florian, vicepresedinte - Alianta Civica

173. Serban Foarta, scriitor, Timisoara

174. Constantin Fodor, economist, fost detinut politic

175. Augustin Fratila, scriitor, red.sef Editura ALLFA, membru U.S.R.

176. Marilena Frentiu, director Teatrul Municipal Baia Mare

177. Florin Galescu, reporter, Timisoara

178. Tom Gallagher, prof.univ.dr., Bradford University, United Kingdom

179. Gabriela Gavril-Antonesei, scriitor, profesor Universitatea Jagiellona, Cracovia, Polonia

180. Constantin Geangu, membru al Consiliului director al Aliantei Civice

181. Matei-Dumitru Georgescu, statistician medical principal, Bucuresti

182. Nicolae German, ing. agronom, sef laborator ICLF Vidra, Ilfov

183. Liviu Giosan, dr. geolog, cercetator Woods Hole Oceanographic Institution, USA

184. Mariana Girbovan, studenta masteranda, Timisoara

185. Radu Pavel Gheo, scriitor, traducator, Timisoara

186. Leonid H. Gheorghian, medic, Bensheim, Germania

187. Dragos Gheorghiu, energetician, Z?rich, Elvetia

188. George Gheorghiu, licentiat in Academia Comerciala, Bucuresti

189. Stefan Ghergheli, Asociatia Romanilor Crestin Democrati din Germania

190. Dinu Gherman, cercetator, jurnalist Romania Libera, Cluj

191. Mihai Ghircoias, profesor, Cluj-Napoca

192. Rutica Ghimpu, prof., Timisoara

193. Ovidiu Giulvezan, profesor, Timisoara

194. Stefan Gladin, regizor TVR

195. Sanda Golopentia, prof. universitar, Providence, SUA

196. Jon Gostin, regizor film, TVR

197. Ion Grama, technician, fost detinut politic

198. Mihail Laurentiu Grecea, doctor in chimie, cercetator, Leiden, Olanda

199. Devis Grebu, artist plastic, Bucuresti

200. Dan Grozav, inginer, Timisoara

201. Stere Gulea, regizor, prof.univ.dr., membru GDS

202. Adrian Gutuiescu, proiectant, fost detinut politic

203. Anca Harasim, director executiv, Camera de Comert Americana in Romania

204. Teofil Haica, vicepresedinte FNRD 1989, Timisoara

205. Dorin Hehn, inginer, Timisoara

206. Zsolt Horvath, subinginer, Timisoara

207. Bogdan Iuliu Hossu, presedinte - C.N.S. "Cartel ALFA" peste un milion de membri)

208. Lucia Hossu Longin, realizator TV “Memorialul Durerii”, secretar general Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din Romania

209. Lucica Iancu, prof.univ., Timisoara

210. Victor Iancu, prof.univ., Catedra UNESCO de Drepturile Omului, Baia Mare

211. Florin Iepan, regizor de film, Timisoara

212. Mihaela Iftime, studenta Universitatea Timisoara, Campulung Moldovenesc

213. Mircea Ignat, vicepresedinte - Solidaritatea Universitara, dr. ing., cercetator stiintific principal I, Institutul National de Cercetare Dezvoltare Inginerie Electrica - Cercetari Avansate.

214. D.Lucian Iliesiu, arhitect, New-York, SUA

215. Sorin Iliesiu, initiator al Apelului pentru condamnarea regimului comunist din Romania ca nelegitim si criminal, apel lansat la 10 martie 2006, semnat de peste 500 de intelectuali, 45 de organizatii nonguvernamentale, doua organizatii sindicale reprezentand peste 1.000.000 de membri. Vicepresedinte al Aliantei Civice, membru al GDS si al Societatii Timisoara.

216. Victor Iliesiu, arhitect, Bucuresti

217. Petru Iliesu, scriitor, presedinte - Fundatia ”Timisoara ’89”

218. Alexandru Ionescu, inginer, San Francisco, USA

219. Ana Maria Ionescu Wollner, inginer, Bucuresti

220. Aristide Ionescu, vicepresedinte Fundatia Culturala Memoria - Arges, fost detinut politic trecut prin experimentul “reeducarii”din Pitesti (“cea mai cumplita barbarie a lumii contemporane” - Al. Soljenitzin)

221. Maria Alexandra Ionescu, studenta Universitatea Timisoara

222. Miltiade Ionescu, medic, fost detinut politic

223. Gheorghe Ionita, economist, Timisoara

224. Silviu Ionita, prof.univ.dr., secretar stiintific, Universitatea din Pitesti

225. Lucia Iorga, doctor in psihologie, Bucuresti

226. Afrodita Iorgulescu, matematician, profesor - Academia de Studii Economice

227. Anastasia Iorgulescu, fosta studenta la Medicina, fost detinut politic - munca silnica pe viata

228. Tiberiu Ioschici, inginer, Timisoara

229. Gheorghe Ipate, inginer, fost detinut politic

230. Ana-Maria Isofache, masterand - Centrul de Studii Europene, Iasi

231. Gheorghe Istratescu, arhitect, Bucuresti

232. Gabriel Ivan, Education & Science Projects Manager, British Council, Bucuresti

233. Cezar Ivanescu, scriitor

234. Alexandru Jadaneant, avocat, Timisoara

235. Doina Jela, scriitor, jurnalist, secretar - Asociatia Ziaristilor Independenti din Romania

236. Dan Tudor Jemna, manager, Iasi

237. Ovidiu Jiman, muzician, Timisoara

238. Alexandra Jivan, doctoranda in antropologie, Montreal, Canada

239. Ionel Jude, inginer, Bocsa, Caras-Severin

240. Charles Kercea, tehnician, fost detinut politic

241. Hansgeorg v. Killyen, profesor Max-Planck-Gymnasium, Lahr, Germania

242. K?zmer Kov?cs, arhitect, Sfantu-Gheorghe

243. Victor Baltateanu Kornis, designer, Frankfurt am Main, Germania

244. Eniko Koos, cercetator, Cluj

245. Traian Lalescu, analist economist, Pittsburg, SUA

246. Mihaiu Lancuzov, muzeograf, Bucuresti

247. Cristian Lascu, speolog, redactor sef “National Geographic Romania”

248. Dinu Lazar, fotograf, multiplu laureat international, Bucuresti

249. Dumitru-Felician Lazazoiu, prof. dr. ing., Paris, Franta

250. Adrian Leu, software engineer, Cambridge, Marea Britanie

251. Lucian I. Livescu, ing., juranlist, presedinte "American Romanian Sister Cities Council, Youth for a Better World, Atlanta City of Peace Project, SUA

252. Cosmin Lolea, inginer calculatoare, Timisoara

253. George Luca, om de afaceri, Botosani

254. Raymond Luca, Senior Accountant, EPlus Inc., Herndon, Virginia, USA

255. Delia Lucian, studenta, Oradea

256. Anca Lungu, prof.univ., dr., Samford University, Birmingham, Alabama, SUA

257. Claudiu T. Lungu, prof.univ., dr., University of Alabama, Birmingham, SUA

258. Dragos Lumpan, fotograf laureat international, Bucuresti.

259. Giorgio Lupu, arhitect, vicepresedinte - Nadel Architects Inc., Los Angeles, SUA

260. Traian Lutcan, technician, fost detinut politic

261. Rosana Macali, referent, Timisoara

262. Alexandru Maier, medic, fost detinut politic

263. Florina Malita, studenta, Brasov

264. Catalin Mamali, psiholog social, SUA

265. Ion Man, administrator, fost detinut politic

266. Nistor Man, profesor, presedintele Filialei AFDPR-Mures, fost detinut politic

267. Paul Mancas, profesor, fost detinut politic

268. Maria Manda, profesor, Giurgiu

269. Mirella Manda, profesor, Giurgiu

270. Dumitru Manda, profesor, Giurgiu

271. Ionut Mares, student Universitatea Timisoara

272. Bata Marianov, artist plastic, scriitor, Germania

273. Gabriel Marin, prof.univ., the University of Ottawa, Canada

274. Mihai Marin, fost detinut politic, Bucuresti

275. Viorel Marineasa, scriitor, conf.univ.dr., Universitatea de Vest, Timisoara

276. Aurelia Marinescu, profesoara, Bucuresti

277. Constantin Martian, vicepresedinte - Alianta Civica

278. Claude G. Matasa, consul general al Romaniei, dr.ing.prof.univ. Chicago, SUA

279. Ioan Matis, subinginer,Timisoara

280. Sorin Marculescu, scriitor, membru GDS

281. Radu Marza, istoric, lector univ. dr., Universitatea "Babes-Bolyai" Cluj

282. Carmen-Maria Mecu, psiholog, dr.conf.univ., Universitatea Ecologica, Facultatea de Psihologie, Bucuresti

283. Nicolae Mecu, cercetator principal I, istoric literar, prof.univ.dr., Bucuresti

284. Dumitru Medan, inginer constructor, Cluj-Napoca

285. Mihai Mereuta, presedinte Liga Habitat, Bucuresti

286. Lavinia Micu, inspector, Timisoara

287. Octavian Miclescu, scriitor, Galati

288. Dan Mihalache, medic, Timisoara

289. Felicia Mihalache, medic, Timisoara

290. Florian Mihalcea, presedintele Societatii Timisoara

291. Ilie Mihalcea, jurnalist, Paris, Franta

292. Marieta Mihalcea, Asoc. 16 Decembrie 1989, Timisoara

293. Mihai Mihalcea, coregraf, director, Centrul National al Dansului, Bucuresti

294. Emil Mihailescu, arhitect, fost detinut politic

295. Preda Mihailescu, prof. univ., Mathematisches Institut Universitaet Goettingen, Germania

296. Senina Mihailescu Mureanu, jurnalist si traducator, Madrid, Spania

297. Mircea Mihaies, scriitor, vicepresedinte al Institutului Cultural Roman

298. Liviu Mihoc, inginer, Hamburg, Germania

299. Cristian Mihu, arhitect, Bucuresti

300. Alice Mija, conferentiar- Universite de Nice, Franta

301. Lucian C. Milea, inginer electronica si telecomunicatii, Bucuresti

302. Damian Milivoi, economist, Timisoara

303. Emilia Mircea, studenta medicina - Universitatea Timisoara

304. Alexandru Mircescu, profesor, Montreal, Canada

305. Georgeta Mircescu, profesor, Montreal, Canada

306. Christian Mititelu, presedintele Aliantei Civice

307. Paul Mitroi, jurist, fost detinut politic

308. Ana Monoran, electronist, Timisoara

309. Oana Monoran, jurnalist, Timisoara

310. Paul Alexandru Monoran, student, Timisoara

311. Petrisor Morar, secretar de stat pentru problemele revolutionarilor, Bucuresti

312. Sergio Morariu, jurnalist, Timisoara

313. Calin Mucichescu, inginer, profesor la Universitatea Politehnica Bucuresti

314. Christina Mucichescu, inginer, Bucuresti

315. Paul A. Mucichescu, student Universitatea Humboldt, Filozofie, Berlin, Germania

316. Carmen Muntean-Cristache, asist.univ.drd., Universitatea Bucuresti.

317. Vasile Muntean, electronist, Sibiu

318. Alexandru Munteanu, jurnalist TVR, Bucuresti

319. Dan Munteanu Col?n, prof. dr., Universidad de Las Palmas, Spania

320. John Nandris, arheolog, Oxford, Marea Britanie

321. Silvestru Nanu, economist, fost detinut politic

322. Geza Nagy, preot, fost detinut politic

323. Mihai Neagu, inginer, fost detinut politic

324. Traian Neamtu, fost detinut politic, presedintele Filialei AFDPR-Cluj

325. Dumitru Nestor, secretar, Fundatia Culturala Memoria - Arges

326. Vasile Nica, inginer, N?rnberg, Germania

327. Cristian Nicoara, inginer, Bucuresti

328. Ion Nicoara, technician, fost detinut politic

329. Lucica Nicoara, ing. electroenergetic, vicepresedinte - Consiliul National al Aliantei Civice, Brasov.

330. Nicolae Ambrozie Nicoara, ing. electronist, presedintele Asociatiei Culturale "Pro Basarabia si Bucovina" filiala Brasov.

331. Mircea Nicosevici, inginer, Timisoara

332. Radu Nicosevici, economist, presedinte Academia de Advocacy, Timisoara

333. Nicola Nikolaus, medic, conferentiar Universitatea D?sseldorf-Germania

334. Andreea Niculescu, inginer IT, Enschede, Olanda

335. Ecaterina Niculescu, proiectant, fost detinut politic

336. Constantin Nistorica, economist, fost detinut politic, presedintele Filialei-Bihor

337. Viorica Niscov, cercetator, traducator, Bucuresti

338. Dan Novacovici, fost detinut politic, inspector in constructii, SUA

339. Ana Otilia Nutu, economist, Bucuresti

340. Dumitru Nutu, medic, Bucuresti.

341. Dumitru Olteanu, fost detinut politic, membru al Comitetului Director Fundatia Culturala Memoria - Arges

342. ?goston Olti, istoric, expert al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania.

343. Andrei Opait, arheolog, Universitatea din Texas, SUA.

344. Leonard Oprea, prozator, eseist, Boston, SUA

345. Adrian Orosanu, traducator, Bucuresti

346. Dan Ottulescu, inginer, fost detinut politic

347. Mihai Pamfilie, artist plastic, Leeuwarden, Olanda

348. Ovidiu Papana, prof.univ., Timisoara

349. Monica Papazu, conf.univ.dr. - literatura comparata si teologie, scriitor, Danemarca

350. Vasile Paraschiv, disident anticomunist. Fost detinut politic. Premiul GDS - 2006.

351. Radu Paraschivescu, scriitor, Bucuresti

352. Manuela Paraschivescu, jurist, Bucuresti

353. Mihnea Paraschivescu, meteorolog, Bucuresti

354. Alexandrina Pascan, economist, fost detinut politic

355. Ion Pascan, economist, fost detinut politic

356. Horia-Roman Patapievici, scriitor, presedintele Institutului Cultural Roman

357. Paula Ecaterina Patea, inginer, Bucuresti

358. Rodica Paunescu, profesoara, Bihor

359. Marius Pentelescu, jurnalist, Radio Timisoara

360. Jose Luis L?pez Perez, prof. univ.dr., Universitatea din Salamanca, Spania

361. Ovidiu-Flavius Petcu, inginer, Iasi

362. Ioan Peter, actor, dramaturg, Arad

363. Maria Petrascu, ziarist, Brasov

364. Maria Petric, prof., Timisoara

365. Nicolae Petric, medic, Timisoara

366. Dusan Petrovici, poet, Dusseldorf, Germania

367. Elisabeta Pichl, economist, Timisoara

368. Ileana Pintilie, conf.univ.dr. - Universitatea de Vest, Timisoara

369. Christian Plajer, preot Biserica Neagra Brasov, Decan al Districtului Bisericesc Evanghelic C.A., Brasov

370. Anamaria Pop, scriitoare, traducatoare, Szalkszentmarton, Ungaria

371. Ion Pop, prof.univ., scriitor, Cluj-Napoca

372. Oana Raluca Pop, inginer, Bocsa, Caras-Severin

373. Costel Popa, director cercetare, Bucuresti

374. Ilie Popa, decan - Universitatea din Pitesti. Presedinte - Fundatia Culturala Memoria, Arges

375. Neculai Popa, Los Angeles, SUA

376. Antonie Popescu, avocat, membru senior al Ligii Studentilor din Universitatea din Bucuresti -1990.

377. Dana Nicoleta Popescu, filolog, cercetator stiintific, Timisoara

378. Cristian Popescu, inginer, Bucuresti

379. Crisan Popescu, prof. univ.dr. ing., Aachen, Germania

380. Iulian Popescu, medic primar pneumolog, doctor in stiinte medicale

381. Marian Popescu, scriitor, profesor universitar, Bucuresti

382. Matilda Lelia Popescu, profesoara, Bucuresti

383. Mihai Popescu, ing., San Francisco, SUA

384. Mircea Popescu, inginer, Bucuresti

385. Raul Popescu, inginer, Timisoara

386. Vasile Popescu-Albina, economist expert, Timisoara

387. Vlad Popescu, student, Universitatea de Vest, Timisoara

388. Alexandru Porutiu, economist, fost detinut politic

389. Nicolae Prelipceanu, jurnalist, scriitor

390. Petru Prorocu, inginer, Bocsa, Caras-Severin

391. Ana Prvacki, artist vizual, New York, SUA

392. Delia Prvacki, sculptor, Singapore

393. Milenko Prvacki, pictor, decan - Facultatea de Pictura, Universitatea din Singapore

394. Alexandru Nicolae Puricescu, inginer, Bucuresti

395. Ilina Radu, magistrat, Timisoara

396. Elena Radulescu, fost detinut politic

397. Constantin Rauta, om de stiinta, Centre of Excellence, College Park, Maryland, SUA, condamnat la moarte de Ceausescu in 1971

398. Alexandra Razvan, avocat, Societatea Timisoara

399. Ileana Razvan, functionar public, Timisoara

400. Sergiu Rizescu, medic, fost detinut politic, presedintele Filialei AFDPR-Arges

401. Ion Rosca, inginer, Timisoara

402. Radu Rosca, inginer, conf. univ., Iasi

403. Marilena Rotaru, realizator TV, autoarea serialului "Memoria exilului romanesc"

404. Andrei Roth, analist financiar, Microsoft, Mountain View, California, SUA

405. Emanuel Ruja, dr. medic primar , Cambridge, Marea Britanie

406. Romulus Rusan, scriitor, director - Centrul International de Studii asupra Comunismului - Foundatia Academia Civica, membru al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania

407. Angela Rusu, medic veterinar Los Angeles California

408. Nicolae D. Rusu, scriitor, Los Angeles, SUA

409. Carmen Sabau, chimista, cercetator stiintific, Chicago, SUA

410. Mircea Sabau, profesor, Chicago USA

411. Marina Neagu-Sadoveanu, arhitect, Bucuresti

412. Ion Sarion, medic, fost detinut politic

413. Valerian Sava, critic si istoric de film

414. Elena Cristina Savu, director de proiecte - DHL Worldwide Express, Bruxelles, Belgia

415. Ioan Savu, informatician, Timisoara

416. Mihaela Savu, studenta, Timisoara

417. Cesar Sandulescu, inginer Orange County California

418. Polixenia Sandulescu, arhitect Orange County California

419. Vintila Savulescu, arhitect, fost detinut politic

420. Grigore Sbarcea, teolog, editor - The Christian Herald, Sydney, Australia

421. Corneliu Schneller-Pavelescu, arhitect, Alicante Spania

422. Gabi Schuster-Cararuta‚ redactor Atheneum, Heidelberg, Germania

423. Steliana Iridenta Seciu, profesoara de matematica, Onesti

424. Dorica Seculi, avocat Baroul Timis

425. Cornel Seracin, istoric, Timisoara

426. Ioan Seracin, profesor, Timisoara

427. Gabriela Sima, profesoara, Zalau

428. Nora Sima, profesoara, Zalau

429. Zvezdana Simonovici, studenta Stiinte Politice Univ. Timisoara, Moldova-Noua

430. Karl Singer, profesor, Timisoara

431. Elena Siupiur, dr., scriitor, cercetator - Institutul de studii sud-est europene al Academiei Romane

432. Stefan Sirbu, arhitect, Bucuresti

433. Ioan Sintea, functionar CFR, Timisoara

434. Vasile Solomie, functionar, Timisoara

435. Eliot Sorel, profesor, George Washington University, SUA

436. Liviu Sorinca, functionar public, Timisoara

437. Anca Maria Spiridon, doctorand in istorie, Magadalen College, Oxford University, Marea Britanie

438. Monica Spiridon, prof.univ. - Universitatea din Bucuresti, scriitor, presedinte al comitetului de experti pentru literatura al ESF (European Science Foundation)

439. Florin Stan, muzeograf, sef Sectie Istorie - Muzeului Marinei Romane, Constanta

440. Lavinia Stan, director - Centrul de Studii Post-Communiste, St. Francis Xavier University - Nova Scotia; prof. de stiinte politice, Concordia University - Montreal, Canada

441. Teodor Stanca, inginer, Timisoara

442. Ionel Stanciu, prof., Timisoara

443. Iuliana Stanciu, prof., Timisoara

444. Mihai Stanciu, inginer, Ploiesti

445. Sabina Stanciu, economist, Timisoara

446. Dana Stephan, medic, Heidelberg, Germania

447. Petre Stoica, scriitor, Jimbolia

448. Radu Stoicanescu, consultant senior, expert telecomunicatii, Paris, Franta

449. Liviu Ioan Stoiciu, scriitor, Bucuresti

450. Elisabeth Sturdza, doctor in litere, K?ln, Germania

451. Johannes Sturdza, ing., K?ln, Germania

452. Emeric Szeifert, comandor av., Timisoara

453. Kristina Szigethy, specialist turism cultural, Brasov

454. Liana Mihaela Serban, prof., Timisoara

455. Cristache Stefanescu, fost detinut politic, presedintele Filialei AFDPR-Bucuresti

456. Marietta Stefanescu, prof., Timisoara

457. Gheorghe Mihai Stefanescu, inginer, fost detinut politic

458. Maria Suhani, profesor, Timisoara

459. Anna Tabacu, studenta, Universitatea din Budapesta, Ungaria

460. Adrian Talpas, comerciant, Timisoara

461. Ioan Tapsa, librar, Timisoara

462. Maria Tarcea, profesoara, fost detinut politic

463. Radu Tasca, inginer, Sydney, Australia

464. Iustin Tanase, software engineer, presedinte IT Systems International, Romania-SUA

465. Andrei Tanasescu, compozitor, conf. univ. dr., Universitatea Nationala de Muzica

466. Andreea Tanasescu, coreograf, doc.Univ. Paris 8 , Franta

467. Tanase Tavala, dr.inginer chimist, Timisoara

468. Silvia Temeliescu, inginer constructor, Bucuresti

469. Malin Teodorescu, inginer, Timisoara

470. Lucian Dan Teodorovici, scriitor, coordonator - Editura Polirom, Iasi

471. Gheorghe Tiber, presedinte, Federatia sindicala “Solidaritatea - Virgil Sahleanu” a metalurgistilor din Romania

472. Nicolae Tinca, inginer, Timisoara

473. Catalina Tincu, functionar bancar, Popesti-Leordeni, Ilfov

474. Vladimir Tismaneanu, profesor de stiinte politice, Univerity of Maryland - SUA, presedintele Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania.

475. Iosif Todosiu, prof., Timisoara

476. Alexandrina Toma, inginer, Pitesti

477. Mihaela Tomescu, inginer, Mioveni, Arges

478. Dorin Tudoran, scriitor, SUA

479. Lucian Turcescu, profesor de teologie - Concordia University, presedinte al Asociatiei Canadiene de Patristica, Montreal, Canada.

480. Florin Tudose, prof.univ. dr. psihiatru, Spitalul Universitar de Urgenta, Bucuresti

481. Maria Titeica, dr., matematician, Germania

482. Florin Turcanu, istoric, Universitatea din Bucuresti, membru GDS

483. Ana Ciucan Tutuianu, profesor, Paris, Franta

484. Doina Urdea, prof., Timisoara

485. Tudorel Urian, critic literar, consilier - Ministerul Culturii si Cultelor

486. Andrei Ursu, inginer exilat in SUA. Fiul disidentului Gheorghe Ursu ucis in arest in anul 1985 de tortionarii comunisti.

487. Timotei Ursu, regizor de film, jurnalist, New York, USA

488. Vasile Ursulet, functionar, Timisoara

489. Laura Vaichikauska, student, Atlanta, USA

490. Ilie Valentin, jurnalist TVR, Bucuresti

491. Emil Vancu, presedinte SC Arad, membru fondator Societatea Timisoara

492. Rodica Vancu, profesor, membru fondator Societatea Timisoara, Arad

493. Cristian Vasile, istoric, cercetator stiintific, Institutul de Istorie “Nicolae Iorga”, secretar stiintific al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania.

494. Mihai Vasile, medic, Timisoara

495. Olimpia Vasile, prof., Timisoara

496. Gabriela Vasilescu, prof., Timisoara

497. Ovidiu Vasilescu, inginer, Timisoara

498. Alin Vargatu, student Universitatea de Vest, Timisoara

499. Ioan Varsandan, inginer, Timisoara

500. Dan Vatca, programator, Timisoara

501. Toma Vescan, dr., Universitatea din Bonn, Universitatea din Aachen, Germania

502. Cristina Vidulescu, conf. univ. dr., Universitatea de Medicina Carol Davila

503. Daniel Vighi, scriitor, conf.univ.dr., Universitatea de Vest, Timisoara

504. Ioana Voicu-Arnautoiu, conf. univ. - Universitatea Nationala de Muzica, Bucuresti

505. Smaranda Vultur, profesor, Universitatea de Vest - Timisoara, expert al Comisiei prezidentiale pentru analiza dictaturii comuniste din Romania

506. Codin Zamfirescu, medic, Frankfurt am Main

507. Florin Zamfirescu, rector - Universitatea Nationala de Arta Teatrala si Cinematografica “I.L.Caragiale”, Bucuresti

508. Tudor Zarioiu, acustician, Timisoara

509. Gheorghe Ionescu-Zicu, membru al Comitetului Director, Fundatia Culturala Memoria - Arges

510. Serban Radulescu Zoner, istoric, dr., ex-presedintele Aliantei Civice

511. Alexandru Zub, academician, presedintele Sectiei de Stiinte Istorice si Arheologie a Academiei Romane. Premiul GDS (1994). Ordinul national Steaua Romaniei in grad de Mare Ofiter. Membru al Comisiei Prezidentiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania.

LISTA SEMNATARILOR ESTE DESCHISA