Din cele peste trei puncte procentuale pierdute in sedinta anterioara, actiunile celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) au recuperat, ieri, 1,53%. "Aceasta revenire era de asteptat.

Cresterile din sectorul financiar sunt rezultatul intrarii unor ordine de cumparare, nu foarte mari, insa ceea ce a facut ca si aprecierile cotatiilor sa fie modeste", explica Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest Focsani.

Actiunile SIF 5 au inregistrat cea mai mare crestere

In sectorul societatilor de investitii, titlurile SIF Oltenia (SIF 5) au avut parte de cea mai mare revenire. Cursul actiunilor s-a apreciat cu peste trei puncte procentuale, iar ultimul pret de tranzactionare a fost, ieri, de 3,0100 lei/titlu.

Actiunile SIF Moldova (SIF 2) au crescut cu 1,92%, pana la cotatia de 2,6500 lei/titlu, iar cele ale SIF Muntenia (SIF 4) - cu 1,16%, pana la 1,7500 lei/titlu. "Cresterile au fost moderate, iar volumele de tranzactionare - in scadere. Cumparatorii s-au dovedit a fi reticenti si nu au luat pozitii serioase in piata.

De fapt, nici piata mondiala de capital nu si-a revenit dupa cele doua socuri importante resimtite in ultima perioada", atrage atentia Murgoci.

Sectorul bancar a recuperat caderea de ieri

De o revenire consistenta au avut parte titlurile emitentilor din sectorul bancar. Astfel, dupa ce au cazut cu peste opt puncte procentuale in sedinta de miercuri, actiunile BRD Groupe Societe Generale (BRD) au urcat, ieri, cu 5%. Ultima tranzactie cu actiuni BRD a fost incheiata la pragul de 21,0000 lei/titlu.

Institutia de credit s-a clasat, totodata, in topul celor mai lichizi emitenti, cu un rulaj de aproximativ 7 milioane de lei. Si actiunile Bancii Comerciale Carpatica Sibiu (BCC) au revenit la pragul de 0,6000 lei/titlu, dupa ce, cu o sesiune in urma, au incheiat la cursul de 0,5750 lei/titlu. In acelasi sector, actiunile Bancii Transilvania (TLV) s-au mentinut la cursul de 1,0800 lei/titlu.

"Cele mai importante volume de tranzactionare au fost obtinute, cu o sedinta in urma, de Petrom si BRD. Deprecierea considerabila inregistrata de actiunile BRD a fost contracarata de aprecierea actiunilor companiei petroliere, iar in sedinta de astazi (n.red.:ieri) era de asteptat o revenire a trendurilor", explica directorul Estinvest Focsani.

Prin urmare, actiunile Petrom (SNP) au fost afectate, ieri, de o scadere cu 1,65%, pana la pretul de 0,5950 lei/titlu. In schimb, actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au inchis la cursul de 0,0940 lei/titlu, in urcare cu peste un punct procentual.

Integral in Adevarul