Ultima iarna in emisfera nordica a fost cea mai calda de cand au inceput sa fie facute inregistrari, in urma cu peste 125 de ani, a anuntat o agentie guvernamentala americana.

Temperatura combinata masurata la sol si la suprafata oceanelor, in perioada decembrie - februarie, a fost cu aproape 0,72 de grade Celsius mai mare decat media normala pentru aceasta perioada, scrie BBC News online, citand un raport al National Climatic Data Center - organizatie guvernamentala a SUA, aflata in subordinea Departamentului de Stat pentru Comert.

Valori termice peste media normala a perioadei s-au inregistrat, in acesta iarna, in Europa, Asia, vestul Africii, Brazilia si in jumatatea de nord a Statelor Unite, arata raportul agentiei. In schimb, vremea a fost neobisnuit de rece in centrul SUA si in Arabia Saudita.

Potrivit expertilor citati de BBC, fenomenul El Nino a contribuit si el semnificativ la incalzirea globala.

Administratia Nationala a Oceanelor si Atmosferei (NOAA) estimeaza ca temperaturile vor continua sa creasca cu o cincime de grad la fiecare 10 ani. Expertii considera ca 2007 ar putea fi cel mai calduros an inregistrat vreodata.