Bunicii fostului presedinte Emil Constantinescu au avut, inainte de instalarea regimului comunist, 30.000 de metri patrati de teren in cartierul bucurestean Pipera. Terenul a fost dat in administrarea MApN si a SCAI Mogosoaia, iar acolo s-a construit o pista a Aviatiei Civile, functionala si in prezent. Dupa cum ne-a relatat insusi domnul Emil Constantinescu, familia sa a facut cerere de

retrocedare inca din anul 1991, in baza Legii 18/1991. Dupa trei ani, familia Constantinescu a obtinut titlul de proprietate pe 5.000 de metri patrati, in zona de lux de pe strada Iancu Nicolae, cartierul Pipera. Problema este ca zona in care dl Constantinescu a primit teren era revendicata, la randul ei, de alti fosti proprietari. Dl Constantinescu sustine insa ca nu a cunoscut acest amanunt.

El a vandut imediat terenul, nu mai tine minte cui, dar sigur nu lui George Becali! Pentru restul de 25.000 de metri patrati, familia Constantinescu a primit actiuni la SCAI Mogosoia SA, asa cum au primit fostii proprietari care au avut terenuri in Pipera.

Au primit teren doar cei care au acceptat sa-l vanda imediat

Nu toti fostii proprietari au avut insa norocul familiei Constantinescu sa primeasca acei 5.000 de metri patrati pe luxoasa strada Iancu Nicolae.

Spre exemplu, Viorica Tomescu, fosta vecina cu bunicii lui Emil Constantinescu si mostenitoare, impreuna cu familia sa, a 35.000 de metri patrati de teren in Pipera, nu a fost pusa in posesia acelor 5.000 de metri patrati, ci i s-au dat doar actiuni la SCAI Mogosoaia. Poate - crede ea - pentru ca nu a fost de acord sa vanda, asa cum a vandut familia Constantinescu.

Ea stie ca toti aceia care erau de acord sa-si vanda terenurile si actiunile lui Teia Sponte (directorul SCAI Mogosoaia) sau membrilor si interpusilor familiei Becali erau pusi imediat in posesia fostelor proprietati. Nu insa si fostii proprietari care refuzau sa vanda, precum Tomescu, Gerea, Valeanu, Cristea, Trifu, Stoica etc.

Ei alearga si acum dupa reconstituirea terenurilor lor, dar institutiile statului fie ii sfideaza, fie ii ignora, fie ii mint, dupa cum rezulta din sutele de acte aflate in posesia noastra.

"S-a vazut in fruntea tarii si si-a rezolvat problemele"

Pe 17 octombrie 1997, in mod absolut miraculos, familia Constantinescu a fost pusa in posesie si cu restul de 25.000 de metri patrati pentru care avea actiuni la SCAI Mogosoaia. Emil Constantinescu sustine ca decizia SCAI Mogosoaia de a-i restitui terenul nu a fost influentata de faptul ca el era presedintele tarii.

De asemenea, fostul presedinte sustine ca noi comitem o ticalosie daca ii asociem numele cu schimburile de terenuri din Pipera, in posesia carora a ajuns George Becali. Fosta sa vecina, Viorica Tomescu, are insa o alta parere. "S-a vazut in fruntea tarii si prima sa grija a fost sa-si rezolve problemele personale, ignorandu-ne pe noi, cei multi si amarati", ne-a declarat doamna Tomescu.

Femeia ne-a aratat ca, in timp ce fiul ei proaspat casatorit nu are loc de casa, pe terenurile ei au rasarit vile. "Ni s-a spus ca terenul nostru nu se poate retroceda, pentru ca erau instalate pe el luminatoarele pistei de aterizare ale Aviatiei Civile. Uitati-va, aceste luminatoare se afla acum in curtile vilelor.

Pentru mine nu s-a putut retroceda, dar pentru altii da, inclusiv pentru domnul Constantinescu", ne-a relatat, cu naduf, femeia.

Emil Constantinescu: "Nu i-am vandut lui Becali"

Fostul presedinte Emil Constantinescu sustine ca restituirea terenului catre familia sa nu are nici o legatura cu faptul ca pe 10 octombrie 1997 Ministerul Agriculturii, prin secretarul de stat Adrian Dobrescu, a avizat schimbul de terenuri dintre SCAI Mogosoaia si MApN (despre care "Romania libera" a relatat deja).

Atunci, MApN a predat 70.000 de metri patrati catre SCAI Mogosoaia, in zona strazii Iancu Nicolae (unde acum se afla un sir luxos de vile). Adica exact acolo unde a primit teren si familia Constantinescu. Fostul presedinte al tarii nu stie de ce vecina bunicilor sai nu a obtinut nici un metru patrat din suprafata revendicata. "Eu am fost foarte atent sa nu se comita abuzuri.

Eu, ca presedinte, m-am zbatut tocmai sa schimb practica PDSR-ului de a muta terenurile de pe coclaurile din toata tara in zonele de lux ale Capitalei. Familia mea a avut teren in Pipera si eu am primit tot acolo. Era normal sa mi se dea in alta parte, dar tot in Pipera, din moment ce terenul nostru era ocupat de pista Aviatiei Civile. Noi am vandut acolo aproape tot ce am primit.

Doar sora mea si-a construit o casa acolo. Nu i-am vandut lui Becali, pe care nu l-am intalnit in viata mea", ne-a mai spus fostul presedinte al tarii.

Integral in Romania Libera