Romania poate sa piarda trenuri importante pe piata de real-estate, comparativ cu Bulgaria, intrucat piata financiara nu este suficient dezvoltata, astfel incat sa sustina la randul sau sectorul imobiliar", a declarat, Daiana Voicu, managing director Willbrook Management International, companie specializata in dezvoltarea de proiecte imobiliare de lux in Europa Centrala si de Est.

Conform firmei, piata imobiliara din Romania inregistreaza o serie de dezavantaje fata de cea din Bulgaria, intrucat nu are un cadru legislativ favorabil instrumentelor financiare de finantare publica a proiectelor imobiliare, denumite Real Estate Investment Trusts (REIT).

Reprezentantii Willbrook arata ca Bulgaria este singurul stat din Europa Centrala si de Est unde sectorul imobiliar este finantat si prin bursa. Astfel, profitand de eliminarea impozitului pe profit, facilitate fiscala oferita de piata bulgara, investitorii isi pot reinvesti profiturile realizate in alte proiecte imobiliare dezvoltate in acelasi stat.

Specialistii imobiliari apreciaza ca cele mai rentabile investitii imobiliare in cele doua state integrate in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 sunt terenurile pentru viitoare proiecte rezidentiale.

un articol de Cristina Boiangiu

Integral in Romania libera