Dupa ce si-au petrecut ziua la coada, taranii se intorc acasa cu un biletel de hartie pe care scrie numarul cererii si data depunerii ei. Cei 50 de euro pe hectar vor veni la inceputul lui decembrie, tocmai la timp pentru porcul de Craciun.

Pentru a putea intra in posesia banilor, fermierii au fost nevoiti sa-si deschida un cont bancar. Multi dintre ei au intrat pentru prima data intr-o institutie de credit. La Urlati, Agentia de Plati are trei camere lateral de strada principala. O identificam usor, dupa coada de varstnici cu hartiile pregatite in mana.

Oamenii au venit la oras dis-de-dimineata, regulamentar, in ziua in care au fost invitati. Printre ei se afla si Steliana Ene. Are 70 de ani si un hectar jumate de pamant. "Am venit de dimineata cu rata, ne-am dus la xerox, am tras doua copii dupa buletin, ne-am dus la CEC, am deschis cont cu 10.000 lei (vechi).

Intra numai cate unul, ca fiecare om are un sat arondat", ne povesteste Steliana Ene. Stie cati bani o sa ia si ca va fi controlata apoi de autoritati. "Ne controleaza daca am lucrat pamantul, zice ca daca luam banii si gaseste balhau de buruian nu-ti da si te si penalizeaza", ne explica taranca. Banii nu sunt multi, nici nu ajung pentru a munci pamantul.

"Costa un milion jumate de arat si semanat pogonul", sunt de acord fermierele, toate imbracate in negru si cu broboade de aceeasi culoare pe cap. Au venit de la peste 30 de km distanta.

Integral in Adevarul