La aniversarea a 50 de ani de la semnarea Tratatului de la Roma - actul de nastere al Uniunii Europene - Berlinul va serba cu mare fast acest eveniment in zilele de 24 si 25 martie. Aflata la presedintia Uniunii Europene, Germania va organiza o mare Sarbatoare a Europei ca fundal al summitului informal al sefilor de stat si de guvern din cele 27 tari membre ale UE.

Manifestarile culturale ocazionate de acest eveniment sunt structurate sub forma unor programe-cadru:

  • Noaptea europeana a Frumusetii - muzeele din perimetrul celebrei Insule a Muzeelor si a Kulturforum din Potsdamer Platz vor avea portile larg deschise pentru public, organizand “trasee ale Frumusetii”, cu exponate rare (culminand cu Nefertiti, “cea mai frumoasa berlineza”), expozitii ocazionale si gazduind, in spatii anume amenajate, momente muzicale, literare, de dans sustinute de artisti din cele 27 de tari ale UE.

    In cadrul Noii Galerii Nationale va fi prezentat proiectul “Europa in poezii”: o poezie a cate unui poet din fiecare din cele 27 de tari va fi recitata in original si in traducere germana, intr-o “instalatie lingvistica” regizata de Armin Petras, directorul teatrului “Maxim Gorki” din Berlin (in acest context va rasuna si o poezie de Mircea Dinescu).

  • Noaptea europeana a cluburilor, ofera publicului tanar prilejul sa sarbatoreasca aniversarea Uniunii Europene in 35 de cluburi din Berlin: participa 100 de DJ si peste 30 de formatii din 27 de tari membre ale UE, fiecarei tari participante fiindu-i atribuit cate un club.

  • Vocile Europei: manifestare in aer liber, in spatiul din jurul Portii Brandenburgice, al Soselei “17 iunie” si al Bulevardului Unter den Linden - perimetru traditional al marilor sarbatori ale Berlinului. Peste 75 de corturi vor functiona ca centre de informare si standuri ale tarile participante la sarbatoarea Europei.

    Pe uriasa scena in aer liber amenajata cu acest prilej vor evolua artisti si formatii din numeroase tari. Printre invitatii de seama se afla legendarul star britanic Joe Cocker, cantareata italiana Gianna Nannini si formatia germana Monrose. Cladirile Bundestagului, Reichstagul si Casa Europei-aflate in apropiere- vor fi deschise publicului spre vizitare.

    Va fi inaugurata expozitia documentara “Europa implineste 50 de ani” care va fi itinerata ulterior in 50 de orase.

    Printre prezentele romanesti la aceasta sarbatoare se numara Corala “I.C. DANIELESCU” condusa de Prof. Valentin Gruescu care va sustine un program de muzica corala romanesca si internationala in Basilica din Muzeul Bode (Insula muzeelor Berlin) in cadrul Noptii Europene a Frumusetii .

    In cadrul Noptii europene a cluburilor formatia timisoreana BRIGADA ARTISTICA URBANA si DJ Basix vor evolua la clubul “Yaam” din Berlin, informeaza un comunicat al ICR.