Christophe de Margerie, directorul general al grupului petrolier Total, cea mai mare companie franceza listata la bursa, a fost retinut de politia franceza pentru a fi interogat intr-un caz de coruptie, afirma La Tribune.

Un contract semnat in 1997 de catre Total cu societatea petroliera nationala din Iran (NIOC) este in centrul anchetei. Justitia pariziana a inceput pe 8 ianuarie o investigatie preliminara asupra unor suspiciuni de “corupere a agentilor publici straini”, potrivit unor surse citate de cotidianul francez.

Contractul dintre Total si Iran viza un proiect de exploatare a unui camp de gaze naturale, South Pars. In investigatiile din cadrul acestui acord s-au descoperit 95 de milioane de franci elvetieni (circa 60 de milioane de euro) in conturile bancare a unui intermediar. Justitia banuieste ca aceasta suma ar fi, de fapt, mita.

Total la bursa

Actiunile Total s-au depreciat cu 0,3% in timpul sedintei de tranzactionare de la bursa din Paris, la 49,69 de euro. In acelasi timp, indicele DJ Stoxx, care include titlurile companiilor europene din sectorul petrolier a coborat cu 0,1 puncte procentuale.

Alte cazuri

De asemenea, presa franceza a avansat si ipoteza ca acest caz nu ar fi singular in istoria recenta a companiei Total. Este vorba despre activitatile grupului petrolier in Camerun, dar si in Irak, in cadrul programului “petrol contra hrana”.

De Margerie a preluat functia de director general in februarie si a fost tinta unor investigatii derulate pe parcursul mai multor luni de autoritatile franceze.