PNL ar putea sa ia din ministerele PD sau sa-i elimine pe democrati din Guvern, considera Romania Libera. In opinia Evz, liberalii ar prefera un razboi de gherila cu democratii in interiorul Guvernului. Cotidianul se preocupa de "schisma" de opinie din interiorul PSD: unii ar face-o cu PNL, altii cu PD. BBC sugereaza ca miza este de fapt ingroparea Aliantei si implicit a unuia dintre cei doi adversari politici.

"Liberalii nu au luat inca o decizie finala privind excluderea PD. La ultima discutie cu liderii partidului, mai multi lideri PNL, respectiv vocalii, au solicitat excluderea PD din Guvern. Ideea nu este insa agreata de liberalii ministri. Tariceanu a ezitat sa ia o decizie. Noul guvern ar urma sa aiba 15 ministere si exista doua variante.

Prima ar fi prezentarea in cadrul Aliantei a unei scheme in care rolul PD sa fie diminuat, prin trecerea in dreptul PNL a posturilor de la Justitie si Interne, iar cea de-a doua - eliminarea totala a ministrilor PD. Chiar daca nu sunt inca vacante, posturile de la Justitie si Interne sunt extrem de ravnite. La Justitie, Tariceanu ar dori sa o propuna pe Renate Weber ori Norica Nicolai.

Pentru MAI se vehiculeaza numele lui Radu Stroe si Victor Paul Dobre. Daca PD va fi eliminat din Guvern, Ministerul Dezvoltarii Regionale ar putea sa revina UDMR. O decizie ar putea fi luata in cadrul Biroului Politic al PNL de luni" arata Adriana Dutulescu si Romulus Georgescu in Romania libera.

In articolul BBCRadu Berceanu il ataca pe Calin Popescu Tariceanu se precizeaza ca "ar fi vorba de o batalie finala, in termenii comentatorului politic Alexandru Lazescu, dar nu se mai pune problema cine si cum sa ramana la guvernare - marea miza fiind cum se va iesi de la guvernare".

Cristian Sutu (Cotidianul) analizeaza in artcilul Viorel Hrebenciuc vrea s-o faca doar cu PNL, cele doua curente de opinie din interiorul PSD. O parte, in frunte cu "strategul" Viorel Hrebenciuc, ar face-o cu PNL, in timp ce grupul de la Cluj ar prefera PD.

"Premierul are doua variante: ruperea Aliantei sau un razboi de gherila cu PD in guvern.

A doua ii surade mai mult. Razboiul politic este departe de a se sfarsi. Dupa consultarile de la Cotroceni, presedintele a spus "pas", lasandu-l pe Tariceanu la mutare. Acesta are doua variante: ruptura totala sau un razboi de transee cu PD in guvern. Premierul inclina spre a doua", apreciaza Florin Ciornei (Evz) in artcicolul PNL ar ramane cu PD.