Problematica Uniunii Europene va constitui "axa strategica cea mai importanta" a politicii externe romanesti, a declarat, ieri, in calitate de ministru de Externe interimar, premierul Calin Popescu Tariceanu, dupa prima intalnire de lucru avuta la sediul ministerului.

Tariceanu nu a facut absolut nici o referire la asa-zisa "axa Bucuresti-Londra-Washington", invocata adesea, din 2004, de pre?sedintele Traian Basescu si fostul ministru Mihai Razvan Ungureanu.

In schimb, premierul-ministru de Externe interimar vrea ca Romania nu doar sa-si asume responsabilitatile de membru UE, ci si sa-si apere interesele, "printr-o politica prospectiva, nu reactiva, in asa fel incat sa ne pregatim pozitiile pe temele de interes comun la nivel european".

Concret, modelul de comportament al Romaniei in UE ar trebui sa fie "grupul de la Visegrad" (Cehia, Slovacia, Ungaria si Polonia, state care au, din 1991, aceeasi pozitie in anumite chestiuni de interes comun - n.r.).

Aliatii nostri ar trebui gasiti "intr-un context regional, zona de sud-est european sau cu marile tari de limba latina, precum sunt Franta, Italia, Spania, pe probleme care tin de interesul comun al Romaniei si al acestor state".

In privinta relatiei cu Rusia ("pe care eu o consider foarte importanta", a subliniat premierul) si cu tarile din zona Caucazului, Tariceanu a mentionat doar "necesitatea relansarii acestor relatii", formulare devenita un loc comun in politica externa a Romaniei din ultimii ani.

integral in Gandul