Scriitorului Norman Manea i-a fost decernat Ordinului “Meritul Cultural” in grad de Comandor de catre Presedintele Romaniei.

La ceremonia din 26 martie, de la New York, in care Ambasadorul Romaniei la ONU, Mihnea Motoc a inmanat aceasta distinctie, au fost alaturi de scriitor sotia sa Cella, scriitorii Philip Roth si Orhan Pamuk, si Robert Silvers, redactor sef al New York Review of Books, informeaza ICR.

Intr-o atmosfera cordiala si festiva, scriitorul a evocat, cu prilejul primirii acestei distincii, revelatia avuta, la intoarcerea sa, copil fiind, din lagar, a fortei hipnotice a limbii romane, formarea sa ca scriitor roman, relatia sa profunda si durabila, si in exil, cu literatura romana.

Invitatii Philip Roth, Orhan Pamuk si Robert Silvers au tinut fiecare cate o alocutiune din care redam urmatoarele:

  • Philip Roth: „Am in comun cu Norman Manea literatura. Cind l-am intilnit pentru prima oara in 1988 in New York, am stiut din prima clipa ca ma aflu in prezenta unui om de esenta literara.... El are o minte atit de limpede, o pasionalitate bine controlata de inteligenta, dar intotdeauna prezenta.

    El este, din perspectiva mea, un om de mare integritate si, in felul sau discret, un om de mare curaj si eruditie.”

  • Orhan Pamuk: „Relatia lui de ura si in acelasi timp de dragoste cu trecutul sau, cu tara sa, cu literatura, cu ceea ce i s-a intimplat - impartasesc toate aceste sentimente. Imi place ca persoana si imi place ca scriitor.

    Sint foarte fericit ca i s-a acordat aceasta distinctie si sint foarte fericit ca Romania celebreaza talentul si productivitatea unuia dintre cei mai buni fii ai sai. Sper ca acelasi lucru sa mi se intimple si mie in Turcia, in viitor.”

  • Robert Silvers: „Norman Manea este unul dintre cei mai profunzi scriitori contemporani. Ma bucur foarte mult ca, in sfirsit, valoarea sa e recunoscuta in Romania printr-o distinctie de asemenea importanta.”

    La ceremonie au fost prezenti, de asemenea, Consulul general al Romaniei la New York, domnul Pietro Pavoni si criticul de film Petre Rado.

    Atat Philip Roth cat si Orhan Pamuk au declarat pentru ICR New York, ca sant oricand gata sa il insoteasca pe Norman Manea intr-o vizita in Romania.