OSCE considera ca reintroducerea insultei si calomniei in Codul Penal este ingrijoratoare si constituite un pas inapoi in realizarea unui cadru favorabil functionarii libere a presei.

Reprezentantul pentru libertatea presei al OSCE, Miklos Haraszti, si-a prezentat azi raportul in fata Consiliului permanent al OSCE. In sectiunea despre Romania, Haraszti arata:

Sunt ingrijorat de decizia din 18 ianuarie 2007 a Curtii Constitutionale a Romaniei care a anulat decriminalizarea insultei si calomniei, un amendament adoptat de Parlament in 2006. Curtea a considerat ca eliminarea din Codul Penal a articolelor referitoare la insulta si calomnie a condus la o situatie legislativa neconforma cu Constitutia.

Aceasta decizie contravine nu numai indelungilor eforturi depuse de departamentul meu, ci si apelului din mai 2006 al domnului Terry Davis, Secretar General al Consiliului Europei, adresat tuturor statelor membre, de a lua masuri in vederea mutarii delictelor de calomnie din domeniul legii penale in cel la legii civile.

Vad in decizia Curtii un pas inapoi in realizarea unui mediu de functionare favorabil presei din Romania.

Cu toate acestea, sper ca Parlamentul sa ia in considerare alte masuri care sa raspunda grijii exprimate de Curtea Constitutionala fata de “protectia deminitatii”, si nu sa repuna in vigoare vechile articole din Codul Penal. Departamentul meu va continua sa monitorizeze situatia.

Este pentru a doua oara in ultimul an cand Romania este citata in raportul Reprezentantului pentru libertatea presei cu incalcari ale libertatii presei. In iulie 2006, raportul prezenta cazul de hartuire a ziaristilor Marian Garleanu si Sebastian Oancea in urma scurgerii unor informatii secrete. Demersul de atunci al OSCE a ramas fara raspuns din partea autoritatilor romane.

Comenteaza pe Blogul Ioanei Avadani