Desi toata lumea se astepta ca, dupa aderarea la Uniunea Europeana, pretul medicamentelor sa scada semnificativ, datorita eliminarii taxelor si comisioanelor vamale, aceasta tendinta nu este perceptibila. Si asta pentru ca retelele de distributie isi majoreaza profiturile pe seama celor bolnavi.

In ultimul timp, medicamentele care nu fac parte din categoria celor gratuite sau compensate au inceput sa se scumpeasca usor. Singurul factor care mai tine in frau cresterea acestor preturi este cursul valutar care, de o buna perioada de timp, evolueaza in sensul intaririi leului.

Evolutia este surprinzatoare pentru ca eliminarea taxelor si comisioanelor vamale ar fi trebuit sa provoace un efect invers. Potrivit Biroului de Presa al Ministerului Sanatatii, pe langa alte prevederi, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a insemnat, in ce priveste medicamentele, si renuntarea la o serie de bariere vamale (taxe vamale, comision vamal).

Acest lucru a avut drept consecinta diminuarea pretului la medicamentele eliberate cu prescriptie medicala, care este controlat in conformitate cu Legea nr. 95/14 aprilie 2006 privind reforma in domeniul sanatatii.

Nivelul taxelor vamale la medicamentele eliberate cu prescriptie medicala a fost cuprins intre 2,5 si 10%, iar comisionul vamal - intre 0,25 si 0,5%. Parerea optimista a reprezentantilor Ministerului Sanatatii este contrazisa de surse din zona importatorilor, distribuitorilor de medicamente, precum si a farmacistilor.

Pilula amara

Totul pleaca de la lupta pentru clienti, iar preturile nu s-au redus tocmai din aceasta cauza.

Dar, ca sa intelegem ce se petrece intre distribuitorii de medicamente si farmacii, trebuie sa spunem, in primul rand, ca medicamentele se impart in doua mari categorii: medicamente care se elibereaza pe retete gratuite si compensate (avand acelasi pret in toata tara, in urma negocierilor Ministerul Sanatatii - depozite de medicamente) si OTC, medicamente care nu se elibereaza pe retete compensate si/sau gratuite.

Evident, primele pot fi cumparate si fara reteta. Cu ceva timp in urma, pentru a-si atrage farmaciile sa cumpere de la ele, depozitele de medicamente ofereau bonuri cadou sau discounturi destul de insemnate, dar pe facturi de discount.

In ultimul timp, depozitele au venit cu o oferta foarte tentanta: cumperi de la noi, iar noi iti oferim „cash“ un anumit procent din aceasta suma. Fara „efecte adverse“, la prima vedere.

Imaginatie fara frontiere

Variantele de „tratament“ pentru situatia economica a unui depozit dau dovada, din pacate, de multa imaginatie. Sa spunem ca depozitul X practica urmatorul sistem: cumperi de la noi, iar la sfarsit de luna primesti 15-18% cash. Evident, nici vorba de chitanta sau factura. Se poate merge chiar pana la 20%, dar, in acest ultim caz, pe factura.

Nu-i problema, proprietarul de farmacie isi face rost de o factura de valoarea a 20% din totalul comenzilor la respectivul depozit. Tot depozitul X ofera intre 2 si 4% cash neimpozabil, daca platesti in avans (de regula, se plateste dupa aproximativ patru luni) suma datorata. Alta oferta la depozitul X: cumperi de un miliard, chiar daca nu iei deloc OTC-uri, si ai 20% cash imediat.

Asta in conditiile in care la medicamentele ce se elibereaza pe retete pretul nu poate fi miscat in sus nici macar cu un leu! De unde sa-si acopere depozitul respectiv aceasta cheltuiala?! Prin discounturile primite de la producatorii de medicamente si, din pacate, prin cresterea pretului la OTC.

Integral in Saptamana Financiara