Este vorba despre decizii care sanctioneaza Romania pe motiv ca ar fi incalcat dreptul de proprietate in cazul unor cetateni care au cerut sa li se inapoieze casele confiscate abuziv in timpul regimului comunist.

Reclamantii nu au primit nici imobilele pe care le revendicau si nici despagubiri echitabile in bani.

In baza hotararilor judecatorilor de la Strasbourg, statul roman, prin Ministerul Finantelor, a fost obligat sa plateasca urmatoarele despagubiri: 129.000 de euro catre George Horia Danulescu, 110.000 de euro catre Ionel Lucian Popea, 15.400 de euro catre Marilena Suciu Arama, 280.000 de euro catre Maria Penescu, 5.000 de euro catre Olimpia Eugenia Vladut si 1.250 de euro catre Mihai Aprodu.

Dreptul de proprietate, incalcat cu „buna-credinta”

In toate aceste cazuri, instantele de judecata din Bucuresti au refuzat sa inapoieze casele catre fostii proprietari dupa ce au constatat ca statul le vanduse deja catre alte persoane.

Refuzul s-a bazat pe ideea ca cei care au cumparat de la stat respectivele imobile au facut acest lucru cu „buna-credinta” si nu pot fi privati de aceste locuinte, in ciuda faptului ca proprietarii de drept, deposedati abuziv de stat in anii ‘50, le revedicau.

CEDO a stabilit ca statul roman era obligat sa inapoieze casele catre fostii proprietari sau, daca acest lucru este imposibil, sa plateasca despagubirile.

Finantele asteapta avizul CSM

Legislatia actuala nu lamureste daca, in asemenea cazuri, se poate retine o culpa a judecatorilor care au emis deciziile criticate de CEDO si nici daca statul poate recupera banii pierduti de la acesti magistrati.

Practic, legea spune ca statul isi asuma raspunderea pentru erorile judiciare ale magistratilor, in afara de cazurile in care acestia actioneaza cu „rea-credinta” sau „grava neglijenta”.

Din acest motiv, MFP s-a adresat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), intreband daca este oportun sa declanseze actiuni in regres impotriva magistratilor care au emis respectivele hotarari

judecatoresti, astfel incat sa recupereze de la acesti judecatori sumele platite ca despagubiri in urma celor sase procese pierdute la CEDO.

Membrii CSM au discutat acest subiect in sedinta de ieri, dar, pana la inchiderea editiei, nu au dat publicitatii concluziile la care au ajuns.

Integral in Evz