Petrom va infiinta, in doua-trei saptamani, o companie care va reuni toate activitatile de piroliza si petrochimie de la rafinaria Arpechim, a declarat, agentiei NewsIn, directorul general executiv al Petrom, Mariana Gheorghe. Noua companie se va numi Petrom Petrochemicals Arges.

Decizia de a pune bazele acestei companii a fost anuntata inca de acum doua luni, cand pe site-ul Petrom a aparut un comunicat in acest sens. Pe 20 februarie, Petrom a postat pe site-ul sau un comunicat de presa in care afirma ca ar putea deschide, in cursul acestui an, o companie specializata pe petrochimie.

Ulterior insa, grupul petrolier a revenit asupra comunicatului, dar fara a exclude aceasta posibilitate. Noutatea este ca au fost oferite mai multe detalii asupra termenului in care va fi infiintata societatea in cauza, respectiv 2-3 saptamani.

Petrom Petrochemicals Arges

Aceasta companie va concentra activitatile petrochimice de la rafinaria Arpechim Arges. Ea va include instalatia de piroliza, extractia de aromatice, rezervoare pentru materii prime si produse si statii de incarcare. Prin aceasta decizie, Petrom urmareste sa-si separe activitatile de rafinare de cele de petrochimie.

Tot in a doua parte a lunii februarie, Petrom a anuntat ca poarta discutii cu Oltchim, combinatul fiind interesat de preluarea activitatilor de petrochimie. Potrivit Marianei Gheorghe, desi mai sunt si alte companii interesate sa preia petrochimia de la Arpechim, "Oltchim este un partener preferabil".

Oltchim are nevoie de piroliza pentru a deveni independent in asigurarea materiei prime. Statia de piroliza de la Arpechim produce doua din cele mai importante materii de care are nevoie Oltchim: etilena si propilena.