Dintre participantii la sistemul Biroului de Credit, doar opt banci, o companie de leasing si doua societati de credit de consum transmit in acest moment si informatii pozitive alaturi de situatia restantelor, ne-a declarat directorul general al institutiei, serban Epure.

Acest lucru nseamna ca orice persoana care beneficiaza de un imprumut de la institutiile respective este raportata catre birou, astfel incat sa poata fi evitata obtinerea unor alte credite fara declararea celor obtinute deja.

La sistemul Biroului de Credit participa 23 de banci, care detin pe segmentul de retail o cota de piata de 97%, sase societati de credit de consum, o firma de leasing si o companie de asigurari.

"Ma astept ca, de anul viitor, toti participantii in sistem sa transmita si informatii pozitive", a spus Epure.

Scrisorile de bonitate

Potrivit ultimelor declaratii ale presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, consensul bancilor de a transmite informatii pozitive va permite Biroului de Credit sa emita scrisori de bonitate pentru persoane fizice.

"S-a ajuns la un consens, astfel incat si bancile mari, care aveau o retinere in a transmite date pozitive, au anuntat ca o vor face in curand", a declarat Ghetea.

Gradul de risc curent

Biroul de Credit calculeaza, la solicitarea bancilor, un indicator numit grad de risc curent. Practic, daca in baza de date a Biroului o persoana figureaza cu o restanta, se inmulteste valoarea acesteia cu numarul zilelor de intarziere.

Biroul de Credit efectueaza doar aceasta operatiune aritmetica si o transmite mai departe catre institutia care solicita raportul respectiv.

"In functie de indicatorul calculat de noi, bancile includ clientul respectiv intr-o anume grupa de risc, conform normelor interne.

De exemplu, daca gradul de risc curent calculat de noi este 100, o banca poate considera acest nivel ca fiind satisfacator si poate acorda un alt imprumut clientului respectiv, in timp ce o alta poate refuza accesul la credit.

Noi transmitem acest grad de risc curent al solicitantului de credit, fara insa a impune prin aceasta un anumit comportament din partea bancilor. Este treaba institutiilor de credit sa aprecieze informatia pe care noi o furnizam", a declarat Serban Epure.

Integral in Romania libera