Politicienii trebuie sa slujeasca grupurile de interese. Aceasta este convingerea lui Dinu Patriciu, cel care vorbeste in interviul pentru „Cotidianul“ despre mai multe teme si subiecte fierbinti ale momentului.

Intr-un interviu acordat ziarului „Cotidianul“, liderul liberal continua celebra sa rafuiala cu Traian Basescu.

Omul de afaceri spune ca vrea liniste, pledeaza pentru consensul „care nu te compromite“ si este hotarit sa mearga pina la capat cu procesul in care e inculpat, pentru a-si dovedi nevinovatia. Afirma ca politicienii trebuie sa fie in slujba tuturor contribuabililor, deci si in aceea a grupurilor de interese.

Considera ca lupta impotriva coruptiei este o tema incarcata de mult populism si crede ca vom ajunge, peste o generatie-doua, sa avem o justitie privata, cu mult mai evoluata decit cea din SUA. Dinu Patriciu spune ca, din punctul lui de vedere, prin dezvoltarea propriilor afaceri va fi cel mai util Romaniei.

E mindru de tot ce a facut in aceasta tara si considera ca nu are nimic sa isi reproseze.

PNL cu PSD este ceea ce dvs. ati intuit la un moment dat. Este aceasta coalitie ceea ce ati sperat?

Eu nu fac comentarii politice, dar daca e vorba despre ce am sperat intotdeauna este ca mediul politic romanesc sa intre intr-o stare de normalitate, sa iesim din diversele isterii care ne domina, de ani multi deja, si, in liniste, politica sa lase mediul de afaceri sa aduca prosperitate in aceasta tara. Asta mi-am dorit intotdeauna.

Da, intotdeauna am crezut ca este nevoie, inainte si dupa intrarea in Uniunea Europeana, de o mare coalitie in care partidele sa fie capabile sa stea de vorba, sa discute, sa-si rezolve problemele jocului politic, intr-un climat de stabilitate.

Din pacate, era evident ca, daca o larga coalitie nu se va realiza, vom trece printr-o perioada de tulburare, care va scoate la suprafata populisme, isterii demagogice, ca acelea legate in primul rind de lupta impotriva coruptiei.

Este ceea ce s-a vorbit pina acum - lupta impotriva coruptiei - un populism?

Categoric da, pentru ca abordarea acestui fenomen a fost facuta de pe pozitii politice. Dati-mi voie sa va spun ca stiu despre ce vorbesc.

Despre lupta impotriva coruptiei

Coruptia este in politica...

Evident ca exista, dar lupta impotriva coruptiei nu se da in piata publica. Si nu se da in politica, ci cu mijloacele statului de drept, cu o justitie capabila sa scoata adevarul la iveala. Nu cu articole de presa, nu cu dezvaluiri in ziare, din dosare, mai mult sau mai putin profesionist facute de procurori, la comanda politica. Nu cu tepe in piata publica, ci cu respect pentru adevar.

Sinteti suparat pe Justitie pentru ca sinteti implicat intr-un dosar?

Nu sint suparat in nici un fel pe Justitie. Am avut foarte multe probleme, si pe nedrept le-am avut, legate de avocatii statului, de procurori. Nu de Justitie. Dimpotriva, de fiecare data cind m-am prezentat in fata justitiei, din fericire, mi s-a dat dreptate, pentru ca aveam.

Revenind la zona politicii, spuneati ca sinteti impotriva populismului. Credeti ca PSD este, in momentul de fata, un partid care promoveaza populismul?

Nu vreau sa fac comentarii despre partide. Exista doua mari tipuri de gindire politica, in Romania, ca pretutindeni. Cel legat de statul providential si cel legat de statul-arbitru, statul minimal, care se margineste la a fi element de echilibrare, de moderare a jocului economic si nimic altceva.

In momentul in care se negociaza intre aceste doua pozitii politice, evident ca apar puncte de vedere pe care o parte sau alta le concesioneaza celeilalte.

Sinteti un liberal prin educatie si formatie; asadar, ca liberal, va convine faptul ca, in momentul de fata, PNL este la remorca PSD? Este o situatie buna pentru PNL?

Este, din fericire, prima guvernare liberala pe care tara asta o are dupa 17 ani si ea s-a instalat abia de doua saptamini. Aveti rabdare sa vedeti care este capacitatea de negociere a celor doua parti. Eu atit pot sa spun.

Credeti ca isi vor duce mandatul pina la capat?

Sint absolut convins. Repet, este prima guvernare liberala si este spre binele si prosperitatea acestei tari.

De ce nu va place Traian Basescu? De unde a pornit conflictul?

In ceea ce ma priveste, n-am nici un conflict cu Traian Basescu, dar evident nu pot sa-i accept comportamentul autoritarist, dictatorial, identic in discurs cu cel al lui Chavez sau Lukasenko, si cred ca este o frina in calea progresului acestei tari.

Integral in Cotidianul