Romani de pretutindeni, bine ati venit in Evul Mediu! Nu, nu e un parc de distractii, nu e Disneyland si nici Draculaland, e pur si simplu o tara numita Romania. Exact, tara pe care ati parasit-o cu strangere de inima si de care va leaga multe nostalgii, dar care nu oboseste sa va dea cu tifla.

Stim bine: unii dintre voi ati plecat pe vremea lui Ceausescu - si cat v-am invidiat ca ati ajuns in lumea libera!... Altii ati ales pribegia din cauza terorii mineresti a lui Ion Iliescu, facandu-va din suferinta pasaport spre libertate. Si mai multi ati plecat in cautarea unei vieti decente, alungati de mizeria la care va condamnau guvernele tarii voastre.

V-ati salvat pe voi, dar ne-ati salvat si pe noi, cei ramasi acasa: fara banii vostri, trimisi catre o mama suferinda ori un copil cu ochii tristi, ne-am fi prabusit, ca economie, inainte de a ne ridica din genunchi.

Asta ati facut voi, cei raspanditi in lumea larga, pentru noi, cei ramasi acasa. Ce facem, insa, noi pentru voi? Va chemam sa munciti in tara voastra, dar va oferim salarii de doi lei. Va indemnam sa deveniti fermieri in vatra voastra, dar nu v-am returnat pamantul, cu acte in regula, nici dupa 17 ani. Va vorbim despre finantari europene, dar le dam pe sub mana „baietilor destepti”. Va rugam sa votati, dar nu va instalam cabine de vot.

Stim, si de aceea va cerem iertare: treaba asta, cu votatul doar la ambasada sau la consulat, e o porcarie revoltatoare. Sunteti cetateni

romani, aveti dreptul sa votati, dar conducatorii vostri - si ai nostri - cauta sa va tina departe de urne. Au aflat ca vreti sa-l votati pe inamicul lor, de aceea dau foc holdelor si otravesc fantanile. Fac manevre tactice pe terenul dintre voi si stampila de vot: inalta ziduri de cetate, construiesc garduri de sarma ghimpata, sapa santuri pentru a le umple cu apa si crocodili.

Ii cunoasteti: unii dintre ei (Iliescu, Nastase, Geoana, Hrebenciuc...) v-au tamponat si in 2004, altii (Tariceanu si ai lui) v-au luat votul promitandu-va ca in vecii-vecilor nu veti mai fi umiliti. Acum, liberalii fac la fel ca fratii lor PSD-isti: va trateaza ca pe niste ciumati care trebuie tinuti in carantina.

Doar banii vostri ii asteapta - trimisi prin banci sau prin soferii de autocar - pentru a raporta ei, apoi, mari realizari financiare.

Stim: ca sa votati, multi dintre voi trebuie sa va deplasati la zeci sau sute de kilometri, apoi sa imbatraniti la cozile sectiilor de votare. Astfel, un vot va va costa zeci sau chiar sute de euro. De aceea noi, romanii de acasa, va rugam sa ne iertati!

Stim: vor fi centre de votare la Ouagadougou sau Phenian, la Bujumbura sau Dar-es-Salaam, ca sa puna stampila trei diplomati si o femeie de serviciu, dar nu vor fi la Castellon, Huelva sau Bologna, unde traiesc zeci de mii de romani. De aceea, va rugam sa ne iertati!

Stim: e absurd sa pretinzi validarea unui referendum doar la prezenta de peste 50%, cand un sfert din electorat nu are acces la urne. De aceea, va rugam sa ne iertati!

Stim: e o ticalosie sa invoci cheltuielile necesare unor sectii de votare suplimentare, dupa ce ai alocat 18 milioane de euro unei suspendari revansarde. De aceea, va rugam sa ne iertati!

Stim: in plin secol XXI, conducatorii nostri continua sa faca politica in stil camataresc. De aceea, nu-i vom ierta prea curand!