Reporter: Dintr-o declaratie a dvs consemnata de Rompres, rezulta ca “SUA sunt ingrijorate ca Romania ar putea sa faca pasi inapoi” in combaterea coruptiei, reforma justitiei si statul de drept. In urma recentelor evolutii politice de la Bucuresti, care este pozitia SUA?

Nicholas Taubman: Ceea ce am spus atunci - era vorba despre un discurs sustinut pe 28 martie la Camera de Comert Romano-Americana - a fost ca, in calitate de prieten al Romaniei, suntem gata sa va ajutam sa consolidati institutiile democratice. A fost un drum lung si Romania a inregistrat numeroase progrese.

Dar am mai spus ca situatia politica actuala a ridicat cateva semne de intrebare pentru investitori si oameni de afaceri, dar nu numai. Am spus de multe ori ca este extrem de important ca Romania sa continue sa inregistreze progrese in domeniul reformei justitiei si in special al luptei impotriva coruptiei.

Pastrarea credibilitatii este esentiala din mai multe puncte de vedere, inclusiv cel al capacitatii Romaniei de a asigura prosperitatea cetatenilor sai si de a pastra democratia intacta.

Reporter: Aceasta criza politica poate sa afecteze “parteneriatul strategic” dintre SUA si Romania?

Nicholas Taubman:Stiu ca acum se fac numeroase speculatii pe marginea acestui lucru, iar majoritatea mi se par exagerate. Numai in ultimele zile au existat numeroase informatii inexacte in presa.

Pe 4 aprilie, cand am sarbatorit 58 de ani de la infiintarea NATO, mi-a facut placere sa vad ca Presedintele Basescu, Primul Ministru Tariceanu si conducerea Partidului Social Democrat si-au reafirmat angajamentul fata de relatia euro-atlantica si de rolul Romaniei in calitate de membru NATO deosebit de activ si implicat.

Parteneriatul nostru nu se rezuma la personalitati, si nici nu ar trebui sa se intample acest lucru. Asadar, ne asteptam la continuitatea politicii Romaniei. Acest lucru ne spune clasa conducatoare din Romania.

Consideram ca avem un parteneriat strategic cu adevarat strans, pe care il consideram pe termen lung. Speram ca adevaratii piloni ai relatiilor romano-americane, cum ar fi activitatea noastra comuna in cadrul NATO, cooperarea in lupta impotriva terorismului si eforturile de a dezvolta relatiile noastre economice si comerciale, sa fie lasati in afara disputei politice de la Bucuresti.

Credem cu adevarat in relatiile romano-americane, le pretuim foarte mult si le vom continua si pe viitor.

Cu toate acestea, as dori sa adaug faptul ca statutul de membru NATO si UE implica numeroase alte lucruri, inclusiv angajamentul de a respecta standarde inalte de guvernare democratica - si aceasta nu doar in teorie, ci si in practica. Sunt ingrijorat cu privire la unele lucruri pe care le-am auzit in ultimele saptamani despre jocuri si tactici politice care nu mi se par fair-play.

In orice competitie electorala corecta, trebuie sa existe sanse egale pentru toti; cartile nu ar trebui sa fie aranjate impotriva vreunui candidat sau a altuia. Aud mereu numerosi politicieni vorbind despre „scenarii”. Cred ca acum ar trebui sa existe un singur scenariu: acela al sanselor egale si al unei competitii in care regulile jocului sa nu se schimbe de pe o zi pe alta.

Reporter: Criza politica de la Bucuresti ar putea indeparta investitorii americani?

Nicholas Taubman:O mare parte a timpului meu este dedicata actiunilor de convingere a investitorilor americani sa vina in Romania si sa contribuie la dezvoltarea si prosperitatea acestei tari. Sunt foarte optimist in privinta Romaniei; exista numeroase semnale pozitive, inclusiv o puternica dezvoltare economica in ultimii ani. Cu siguranta, multe companii americane sunt interesate.

Dar numai Romania poate crea un climat de afaceri pozitiv. Acest lucru nu este valabil numai din punctul de vedere al americanilor, intrucat primesc expresii de ingrijorare si din alte parti. Un climat de afaceri care este bun pentru americani este asemanator unui astfel de climat pentru partenerii dumneavoastra europeni. Trebuie sa existe statul de drept, previzibilitate si stabilitate.

Mai sunt multe de facut in ceea ce priveste lupta impotriva coruptiei. Cu cat situatia politica agitata dureaza mai mult, cu atat investitorii vor avea mai multe semne de intrebare.

Reporter: Cu ocazia intrevederii de la Moscova a secretarului american al Apararii, Robert Gates, presedintele Vladimir Putin si-a exprimat inca o data nemultumirea fata de amplasarea bazelor americane in Romania. Care sunt argumentele pe care Rusia le prezinta in discutia cu SUA? De ce se teme Rusia atat de mult?

Nicholas Taubman:In ciuda a ceea ce spun ziarele, Secretarul Apararii, Robert Gates, a apreciat consultarile avute la Moscova. Secretarul de Stat Condoleezza Rice se va deplasa si ea la Moscova, in cateva saptamani, pentru a discuta o serie de aspecte, inclusiv Tratatul asupra Fortelor Conventionale din Europa (CFE) si initiativa scutului de aparare anti-racheta.

Dupa cum a declarat si Secretarul Rice la Oslo, nu suntem adversarii Rusiei, ci ne confruntam cu amenintari comune.

Cred ca la Moscova se interpreteaza gresit chestiunea facilitatilor militare comune romano-americane. Scopul principal al acestor facilitati este acela de a permite fortelor americane si romane sa se antreneze impreuna si sa isi dezvolte capacitatea de a lucra impreuna. Aceste facilitati vor gazdui unitati dislocate temporar si prin rotatie, ca parte a Joint Task Force-East.

Este vorba despre parteneriate mai bune, despre o mai buna pregatire. Acest tip de efort ii ajuta pe toti, inclusiv pe prietenii nostri rusi, sa faca fata noilor provocari ale secolului al XXI-lea.

Reporter: Retragerea militarilor romani din Irak ar putea afecta increderea Washington-ului in capacitatea Romaniei de a-si indeplini angajamentele pe care singura si le-a asumat?

Nicholas Taubman:Apreciem foarte mult fortele romane din Irak. Soldatii dumneavoastra fac o treaba foarte buna. Contributia lor este reala, nu doar simbolica.

De asemenea, cred ca ambele state au de castigat datorita prezentei fortelor romane alaturi de cele americane in Irak, Afganistan si Balcani. Fortele noastre se obisnuiesc sa lucreze impreuna si acumuleaza experienta pe care se pot baza pe viitor. Este vorba despre transformare si modernizare in practica, si nu doar pe o bucata de hartie aici, in Bucuresti.

Pe scurt, este bine pentru dumneavoastra, pentru noi si pentru credibilitatea Romaniei in cadrul NATO si in regiune.

Asadar decizia privind angajamentul Romaniei in Irak apartine Romaniei. Stim ca situatia din Irak este o provocare, dar este o provocare pe care trupele romanesti au abordat-o direct. Oricare ar fi decizia finala luata de Guvernul Romaniei, asteptam sa avem un real proces de consultare. (...)

Interviu realizat de Armand GOSU

  • Interviul integral in revista 22